söndag 16 februari 2020

Minns oss som nu av Anna Lönnqvist

Det är så fint när en romans omslagsbild passar så väl ihop med hur man föreställer sig att berättelsen ska vara. Omslagsbilden andas en mysig romantisk feelgood i vintermiljö och det är precis vad ”Minns oss som nu” är. 

Fast det är inte hela sanningen. ”Minns oss som nu” är så mycket mer än så. Det är en spännande berättelse om hur komplicerat livet kan vara. Hur livet går i riktningar man inte kan förutspå och att människor inte alltid är som vi tror som de ska vara. Jag följer med huvudpersonen Theas jakt i att få veta gammelmosterns hemligheter och funderar över hur mycket vi inte vet om de personer som finns i våra liv. Vilka levnadsöden som gömmer sig där under ytan.

Det är också glimtar in i en syateljé, som gör att jag vill se mosterns klädskapelser på riktigt och inte bara i fantasin. Ja, jag vill kliva in i syateljén och få vara där ännu längre.

Det fantastiska i det hela är att Anna Lönnqvist lyckades förmedla redan i bokens första rader vilken underbar berättelse detta skulle bli. Det måste man också älska boken för.Handling: Dagen före julafton anländer floristen Thea till ett frostigt Sunnanby från somriga Nya Zeeland. Hon har två veckor på sig att ta hand om dödsboet som hennes mammas moster lämnade efter sig, sen ska hon åka tillbaka för att fortsätta driva sin älskade blomsterbutik. Den som har blivit hennes allt sen Thea flydde från Sverige drygt tre år tidigare, fast besluten att aldrig återvända. 

Huset som Thea har ärvt inhyser en stor syateljé och visar sig snart vara fullt av hemligheter, och mostern Marianne betydligt mer passionerad än hennes ensamma tillvaro tydde på. Thea blir snabbt uppslukad av att finna svar. 

Samtidigt träffar hon Tim den snygga, men gåtfulla fotografen och märker hur hon börjar dra paralleller mellan sitt eget liv och Mariannes. De verkar ha mer gemensamt än hon någonsin kunde tro. Thea bär dock på en egen tung hemlighet och vet att hon aldrig mer kan ha ett förhållande. Tim i sin tur har ett trassligt förflutet som hans hjärta aldrig återhämtat sig från. Drömmen om de två är omöjlig redan från början och när tiden rinner ifrån dem visar sig Tim också ha dolt saker som får långt större konsekvenser än han själv kunde ana. Allt de hade var nu.

Betyg: +4 av 5

Förlag: LB förlag
ISBN: 9789178991366

Inga kommentarer: