torsdag 21 november 2019

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Den här bokliga julkalendern har något extra. Den är lagom spännande för de yngsta, samtidigt som det är kul för de lite äldre med alla sagofigurer som är helt annorlunda än vad man tidigare hört i sagorna. Helt underbart att vargen är vegetarian och älskar att bära mormors nattlinne (som han lånat, eftersom de är bästa vänner). Eller att Törnrosa låst in sig eftersom prinsen helt fräckt kysst henne utan att be om lov. För att inte tala om sanningen om Hans & Greta. Ni hör ju, man kan ju inte annat än att älska den för bara det.

Berättelsen inspirerar barn till att använda sin fantasi, för visst börjar man tänka på hur den sanna versionen skulle kunna vara även med andra sagor. Men det ger också möjligheten att se saker från flera håll och att inte svälja en sanning med hull och hår. Att börja inse att det kanske finns ett annat sätt att se saker och ting. Det tycker jag är fint.

Framför allt handlar det om vänskap och den visar så förträffligt vilken glädje det är med vänner och vad vänner gör för varandra.

Dessutom så finns ju glädjen att läsa den för de som älskade Monster i natten-böckerna. Det här blir en härlig spin-off, som fortsätter i samma underbara stil. Speciellt eftersom Sofia Falkengrens förgyller även denna berättelse med sina fina bilder.

Jag rekommenderar å det varmaste denna fint illustrerade juliga saga att läsa som en julig adventskalender fram till julafton, eller att läsa och mysa med under jullovet.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem
Författare: Mats Strandberg
Illustrationer: Sofia Falkenhem
Antal sidor: 100
Förlag: rabén&sjögren 
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789129712889
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer: