tisdag 13 augusti 2019

Dödvatten av Lena Ollmark

Kusligt spännande. Jag är helt fast. Jag pendlar mellan vad jag ska tro och det är ena tvisten efter den andra. 

Jag tycker dock att Dödvatten passar bättre i 12-15 års åldern än 9-12 års åldern, som den är märkt med. Jag har hela tiden känslan av ungdomsbok när jag läser den.

Handling: Max och Wera träffas på ett behandlingshem. De är varandras motsatser, Wera har haft en tuff uppväxt med en psykiskt sjuk mamma som tagit sitt liv. Max är tjejen som har allt, både pengar och utstrålning. Men Max sörjer sin tvillingsyster Julia, som omkommit i en seglarolycka.

Wera får följa med Max till familjens gård och seglarkollo Saltöga. Hon blir varmt mottagen av familjen och lyckan över att ha en riktig vän är överväldigande.

Men något skevar och det har med den döda Julia att göra. Hon är märkligt närvarande. Hennes rum finns bevarat i huset där Weras kläder och bakgrund inte passar in.

Stämningen blir alltmer obehaglig. Wera råkar ut för olyckor, någon tycks besöka hennes rum och saker som tillhört Julia dyker upp. Wera börjar tvivla på sig själv. Inbillar hon sig? Eller är hon sjuk, precis som sin mamma? Har hon blivit besatt av Julia, eller är det Julia som kommit tillbaka från de döda?

Under ett oväder ger Wera sig ut på havet. Där tycks cirkeln sluten. Hon kommer att drunkna precis som sin mamma och som Julia. Eller finns det något under ytan som är mer skrämmande än döden ?


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Dödvatten 
Originaltitel:
Författare: Lena Ollmark
Antal sidor:
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789132210570
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: