måndag 15 april 2019

M-Deckarna av Gabriella Nilsson Ringqvist


Första M-Deckarna gavs ut 2016, men förtjänar mer uppmärksamhet. Det som kan ställa till det är att det är ganska mycket text på sidorna, så det är inget för nybörjarläsaren. Men berättelsen passar definitivt i lågstadieåldern och den mer vane läsaren. Den som vill ha mer att bita i. 


Drottningens ring är den första boken. I denna, liksom de andra två böckerna, är det glada bilder. Det andas spännande mysdeckare över boken. Det jag också gillar är att det är mångkulturellt tänk i boken. Maleks mamma är ju bara för härlig. Henne går det inte lura.Drottningens Ring är första delen, Ruinens hemlighet är andra delen och Galgbackens gåta är den tredje delen. För de barn som inte upptäckt serien finns det tre spännande böcker att läsa. För effekten efter att man har läst den första, är att man vill genast läsa nästa bok.

Som på ett bananskal får man dessutom lära sig om något från historien. I första boken bara en aning om Drottning Märta, men i Ruinens hemlighet och Galgbackens gåta får man veta desto mer om olika historiska saker. Det finns även spännande faktasidor i slutet av de två böckerna.

Böckerna tar också fint upp både relationer, känslor och bekymmer. Till exempel så blir Malek rädd i en av böckerna och överger Mira. Hur kommer man över det?

Man uppmanas även som läsare att komma med idéer till vad som ska hända huvudpersonerna Malek och Mira i kommande böcker. Det tycker jag är kul.

Drottningens ring handling: Ringen är borta! Någon har stulit Drottning Märtas ring som är över 800 år gammal. Kompisarna Mira och Malek får hjälpa till att hitta den. Plötsligt tycker de att alla de känner beter sig konstigt, både prästen, vaktmästaren, arkeologen Frank och Hannes som äger caféet. Döljer de något? Kommer Mira och Malek lyckas med att hitta ringen? Följ med Mira och Maleks första uppdrag! Handlingen utspelar sig i Söderköping och tar vara på stadens medeltida historik. 

Ruinens hemlighet handling: Någonting lurar på botten av kanalen i Söderköping. Vad kan det vara? Mira och Malek är förstås på plats. Nyfikna som de är måste de kolla vad som händer. De dras in i spännande jakt där de får träffa skumma typer. Vad är det de döljer? Vem är egentligen snäll och vem är elak? Kommer Mira och Malek kunna ta reda på hemligheten?Galgbackens gåta handling: Det är julmarknad i Söderköping! Snön knarrar under fötterna och det doftarbrända mandlar. Men så hörs ett högt skrik. Vadär det som händer? Ett spöke har synts till! Men finns verkligen spöken på riktigt? Mystiska saker sker och Mira och Malek kan intehålla sig utanför. Men kanske Malek är för rädd? Och vad händer då med deras vänskap? Klarar M-deckarna att lösa gåtan?


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: M-Deckarna
Författare: Gabriella Nilsson Ringqvist 
Illustratör: Charlie Rosales Sandqvist
Serie: M-deckarna 
Förlag: Krossa förlag 
Utgivningsår: 2016, 2017, 2018

ISBN: 9789198338409 
Drottningens ring finns t ex hos: AdlibrisBokus

Ruinens hemlighet finns t ex på AdlibrisBokus,

Galgbackens gåta: AdlibrisBokus

Inga kommentarer: