tisdag 12 mars 2019

Järtecken av Christoffer Carlsson


Jag är helt lyckobubblig inuti, för jag har läst Järtecken och den överträffade mina förhoppningar. Christoffer har kombinerat det bästa från två världar: en riktigt spännande historia om ett brott, med en tankeväckande skildring av hur en händelse påverkar människor i en liten by.

När jag läser Järtecken väcks mycket känslor i mig. Christoffer Carlsson skildrar så fint och träffsäkert om hur livet i en liten ort är; allt från hur man har koll på varandra både på gott och ont, hur man är sin släkt, jobb och butiker som försvinner samt utflyttning. Christoffer Carlsson fördjupar romanen med alla de små detaljerna, som gör att man kommer människorna och berättelsen nära. 

Likväl som många känslor väcks, så är det även en tankeväckande historia. Är man dömd att ärva dåliga egenskaper? Vad händer om man tror det? Skulle en händelse ge samma händelseförlopp på en annan plats? 

Jag hävdar bestämt att de bästa böckerna är de som får oss att tänka, känna och reagera. Och det är precis vad Järtecken gör. 

Det här är Christoffer Carlssons bästa roman hittills! Järtecken är helt enkelt makalöst bra.


Handling: En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen?Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Betyg: 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Järtecken
Författare: Christoffer Carlsson
Antal sidor: 424
Förlag: Albert Bonnier förlag 
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789100178482
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: