söndag 10 februari 2019

Pendeln: Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna


Pendeln: Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna är en otroligt fascinerande bok. Författaren Julie Lindahl funderar över sin familjs nedtystade historia. Vad är sanningen om hennes morfar? Hon får efter en del grävande veta att hennes morfar har tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att hennes mormor och morfar flydde till Latinamerika 1960. Julie Lindahl drivs av att ta reda på hela sanningen och reser under sex år genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Resan förvandlar sättet hon som hon ser sin familj på.

Man tänker inte så ofta på nazisternas familjer. Vilka konsekvenser får det för efterföljande generationer att man har en nazist i familjen? Hur påverkas man? Hur djupt och hur länge? Hur påverkas man av att det tystas ner?  Hur fogar man ihop bilden av en kärleksfull mormor med det man får veta? Jag kan inte sluta tänka på det.

Pendeln: Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna är en riktigt intressant bok och genom att Julie Lindahl använder cliffhangers, blir den också oväntat spännande. Jag rekommenderar den varmt för att den ger ytterligare en dimension till vad andra världskriget medfört.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Pendeln: Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna
Författare: Julie Lindahl
Antal sidor: 310
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789113084695
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: