Här är mitt bästa recept på lussebullar. Jag använder havredryck deluxe. Märkte att bullarna blev extra goda. Kanske för att den är lite krämigare i smaken. Överhuvudtaget så blir bullar saftigare med havredryck i.
Mjölkfria Lussebullar
Ingredienser:
2 påsar saffran
1 tsk salt
2 msk sprit
175 g mjölkfritt margarin
5 dl havredryck deluxe
50 g jäst för söt deg
2 dl strösocker
15 dl vetemjöl
1 ägg för pensling
Russin
Gör så här:
- Mortla salt saffran med saltet. Tillsätt sprit och låt stå i ca 30 min.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm havredrycken till 37 C. Tillsätt sedan saffransvätskan. Blanda.
- Häll lite av havremjölk- och saffransvätskan i bunken och rör så att jästen löses upp. Tillsätt resten av vätskan.
- Tillsätt socker och ca 12 dl av mjölet
- Knåda degen till en smidig deg.
- Dela margarinet i små bitar. Tillsätt lite i taget. Knåda in det med degen. Tillsätt resten av mjölet.
- Jäs degen i ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 C
- Häll ut degen på bakbordet. Knåda till den smidig.
- Forma till lussekatter.
- Lägg dom på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin. Tre plåtar brukar räcka. Jäs i ca 10-15 minuter. Gärna på en plats som är varm och se till att det inte dragig.
- Vispa upp ett ägg i en kopp och grädda i ugnen i ca 10 min.
- Låt svalna på galler under en kökshandduk.
2 kommentarer:
mjölkfria bullar fick jag baka till barnbarnens segelläger, inte så märkvärdigt egentlige, hade kardemumma och ljusa russin...
(hoppade över ägget, penslade med mjölkfri margarin, för säkerhets skull)
Skicka en kommentar