onsdag 12 december 2018

Mjölkfria Lussebullar


Här är mitt bästa recept på lussebullar. Jag använder havredryck deluxe. Märkte att bullarna blev extra goda. Kanske för att den är lite krämigare i smaken. Överhuvudtaget så blir bullar saftigare med havredryck i.


Mjölkfria Lussebullar


Ingredienser:

2 påsar saffran 

1 tsk salt

2 msk sprit

175 g mjölkfritt margarin

5 dl havredryck deluxe

50 g jäst för söt deg

2 dl strösocker

15 dl vetemjöl 

1 ägg för pensling

Russin



Gör så här:

  1. Mortla salt saffran med saltet. Tillsätt sprit och låt stå i ca 30 min. 
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Värm havredrycken till 37 C. Tillsätt sedan saffransvätskan. Blanda.
  4. Häll lite av havremjölk- och saffransvätskan i bunken och rör så att jästen löses upp. Tillsätt resten av vätskan. 
  5. Tillsätt socker och ca 12 dl av mjölet
  6. Knåda degen till en smidig deg. 
  7. Dela margarinet i små bitar. Tillsätt lite i taget. Knåda in det med degen. Tillsätt resten av mjölet.
  8. Jäs degen i ca 40 minuter. 
  9. Sätt ugnen på 225 C
  10. Häll ut degen på bakbordet. Knåda till den smidig.
  11. Forma till lussekatter.
  12. Lägg dom på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin. Tre plåtar brukar räcka. Jäs i ca 10-15 minuter. Gärna på en plats som är varm och se till att det inte dragig.
  13. Vispa upp ett ägg i en kopp och grädda i ugnen i ca 10 min. 
  14. Låt svalna på galler under en kökshandduk.  

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

mjölkfria bullar fick jag baka till barnbarnens segelläger, inte så märkvärdigt egentlige, hade kardemumma och ljusa russin...

farmor/mormor Hannele sa...

(hoppade över ägget, penslade med mjölkfri margarin, för säkerhets skull)