torsdag 15 november 2018

Augustnominerade Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

Vi kommer snart hem igen borde finnas på varje skola, i varje skolbibliotek, som klassrumsuppsättning och läsas i varje klass på mellanstadiet. Det finns en tillhörande lärarhandledning till boken på förlagets webbsida.

Jag har haft förmånen att träffa Emerich och höra honom berätta på min dotters skola om hans upplevelser som jude under sndra världskriget. Det är inte alla barn som får den möjligheten och då är det här det näst bästa alternativet. 

Vi kommer snart hem igen är sex stycken judars sanna berättelser från andra världskriget. Det är gjort i serieform, där Peter Bergting skildrat det hela på det mest gripande sätt, som gör det hemska greppbart och omskakande. Han skildrar i bilderna det som inte går berätta i ord. Serieformen gör det mer lättillgängligt för alla och gör att fler kan nås. Det är skrivet så att det kommer nära och gör det mycket levande. 

Det här är någonting som måste ruska om. Man måste bli upprörd och omskakad. Man måste känna med personerna för att dels förstå hur hemskt det var att det hände, så man aldrig vill att det ska hända igen och så att man förstår vad som kan hända om vi människor inte ser upp. Det är vad boken visar oss. 

Förintelsen är en den historia som måste berättas. Om och om igen och det här är ett lysande sätt att berätta historien på.

Vi kommer snart hem igen är nominerad till Augustpriset 2018.


Betyg: 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Vi kommer snart hem igen
Författare: Jessica Bab Bonde
Illustratör: Peter Bergting
Antal sidor: 99
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789127152052
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: