torsdag 20 september 2018

Hjärnsmälta av Staffan Cederborg


Hjärnsmälta är hejdlöst rolig. Jisses vad jag skrattade när jag läste. Leos tankar kring puberteten och guds misstag är så underbart humoristiska. 



Leo försätter sig i de mest dråpliga och pinsamma situationer på grund av att han säger fel saker när han är nervös. Det för tankarna till Berts dagbok och Gregs bravader, men charmigare och med mer värme och eftertanke. Det finns ett allvarligt stråk som ligger under humorn. Jag blev riktigt förälskad i Hjärnsmälta. Jag vet att mina elever kommer bli det också. 

Handling: Leo, som nu går i sjuan, ska åka på resa till Sardinien med sin tjej Lolo på höstlovet. Livet känns bra. Men så händer ett missöde när han är med sin mamma för att handla kläder till resan. Det leder till att skolans värsting har en hållhake på honom och med hjälp av den hållhaken får Leo att göra något han inte borde ha gjort. Och det slutar inte där.


Hjärnsmälta är andra boken i serien. I första boken, Hjärnpunka får man lära känna Leo. Det är i slutet av sexan. Även i denna försätter han sig i vansinniga situationer på grund av vad han råkar säga när han pratar. När han får Hjärnpunka. Men boken handlar också om mobbing, att känna sig utanför, vänskap och kärlek. Leo är kär i Isabella, som verkar vara en dröm. Han har Kricke efter sig, eftersom Kricke vill att Leo ska sluta spela fotboll efter att Leo gjort självmål. Leos kompis Djuret stöttar honom.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Hjärnsmälta
Författare: Staffan Cederborg
Serie: #2
Antal sidor: 166
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789172999510
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: