torsdag 9 augusti 2018

Gruvan av Sara Lövestam

Gruvan kommer att bli en succé hos mina elever och andra barn. Jag känner det in i benmärgen. Den har så mycket som lockar. Först en läskig inledning. Sedan en spännande och engagerande berättelse. En berättelse som på visst sätt är sorglig men som skapar empati.

Tack Sara Lövestam för att du ger mina elever och andra barn det som jag själv upplevt i dina böcker. Tjusningen med historia. Det är så här man skapar intresse. Då blir det mycket lättare för mig att som lärare ta vid.

Handling: 11-åriga Ellen övernattar i ett gammalt skjul på Utö, i utkanten av familjens tomt. Trots att hennes äldre syskon berättar hemska historier om Utöskräcken. Det blir en jobbig natt. Hon är vaken till gryningen kommer. Nästa dag undersöker hon ljuden hon hört under natten och  hittar en gömd dagbok. Det är 12-åriga Anton som skrivit och berättat om att vara gruvbarn på mitten av 1800-talet på Utö och att drömma om ett annat liv. Trots att det är svårt att läsa de snirkliga bokstäverna och hon egentligen inte tycker om att läsa, så är hon trollbunden. Antons hemliga dröm är att bli författare, men hans pappa tycker ju att det inte är en framtid och de har ju inte ändå pengarna för det. Ellen läser vidare. Hur ska det gå för Anton?

Boken passar från ca 9 år.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Gruvan
Författare: Sara Lövestam 
Antal sidor: 205
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789178130030
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

1 kommentar:

Unknown sa...

Hur är textmängden / sida? Har en dotter som blir stressad av för mycket, kompakt text/sida.. Hälsningar Jenny