tisdag 7 augusti 2018

Floden mellan bergen


Floden mellan bergen är en fantastisk berättelse, som trots sina knappa 172 sidor berättar om ett samhälle som krackelerar, de svartas kamp för att få behålla sin identitet och rötter, kolonisationens påverkan och framför allt en vacker Romeo & Julia-kärlek.

Ngũgĩ wa Thiong’o förklarar (utan att säga att det är rätt) så att jag förstår på ett sätt varför omskärelse fortfarande finns. Det är ett sätt att bli invigd i stammens sedvänjor. Jag förstår att det kan ses som en länk till ens historia och arv. 

”För Waiyaki visste att alla de vitas seder inte var dåliga. Inte ens deras religion var i grunden dålig, En del som var gott och sant lyste fram i den. Men religionen, tron, behövde tvättas, renas från all smuts så att bara det eviga fanns kvar. Och det eviga som var sanningen måste försonas med folkets traditioner. Ett folks traditioner kunde inte suddas bort i en handvänding. Det skulle leda till upplösning. En sådan stam skulle inte ha några rötter, för ett folks rötter är i deras traditioner som går tillbaka till gamla tider, till själva ursprunget, Gikuyu och Mumbi. En religion som inte tog hänsyn till folks sätt att leva, en religion som inte erkände det som var vackert och sant i deras livsstil, den var oduglig. Den kunde inte tillfredsställa dem. Den kunde inte bli levande och upplevd, en källa till liv och vitalitet. Den kunde bara stympa människans själ och tvinga henne att fanatiskt hänga fast vid den trygghet som utlovades därför att hon annars skulle vara förlorad.”

Det är just att författaren visar, berättar och förklarar hur det är i 60-talets Kenya och visar på vad som behövs för att gå vidare som jagvfaller för i Föoden mellan bergen. Det och förstås den vackra men sorgliga kärlekshistorien.

Floden mellan bergen är mitt stopp i Kenya i min lästesa jorden runt.

Handling: Två gikuyu-stammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner mellan samhällena. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Floden mellan bergen
Originaltitel: The river between
Författare: Ngũgĩ wa Thiong’o
Antal sidor: 172
Förlag:Modernista
Utgivningsår: 2014
ISBN: 
9789174993905
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: