söndag 29 juli 2018

Skrik tyst så grannarna inte hör av Karin Alfredsson


När jag läser boken tänker jag mycket på vad kvinnor får gå igenom, bara för att de är kvinnor. Hur fel det är. Att vi behöver fortsätta göra något åt kvinnoförtryck och att det är viktigt att sådana här böcker skrivs.

Skrik tyst så grannarna inte hör får mig verkligen att bli både upprörd och engagerad. Karin Alfredsson beskriver mycket väl hur det kan bli så att man hamnar i ett destruktivt förhållande utan att man sett det komma. 

Dessom skildrar författaren livet i Zambia (både som utlandssvensk och som infödd) samt traditioner i Zambia, så jag njuter av att läsa om det. Hon ger verkligen läsaren en chans att få göra ett besök på platsen.

Handling: Ellinor kämpar med sin frisörsalong, men råkar ut för ena bakslaget efter det andra. Droppen är när fönsterrutan till salongen krossas. Roger, som hon dejtar, friar och föreslår att hon ska följa med honom till Zambia. Han har fått en tjänst som biståndsråd vid svenska ambassaden. Ellinor följer med till den stora fina villan och lever lyxfru-liv. Rogers omtänksamhet vet inga gränser. Men han blir upprörd när hon inte svarar i mobilen direkt när han ringer. Lite väl upprörd. Fast Ellinor förstår att han blir orolig. Men det blir fler och fler saker för henne att ta hänsyn till.

Loveness bor i slummen med sina två barn och hennes syster och hennes barn. Så en kväll träffar hon en man i baren som hon börjar dejta. Till sist erbjuder mannen, Siame, henne att komma och bo med honom. Han bor i en tjänstebostad hos Ellinor och Roger. Loveness tycker stt det är paradiset, men snart visar det sig att det inte blir som hon trott.

Nominerad till Årets bok 2018. (Röstningen är öppen till den 26:e augusti)


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Skrik tyst så grannarna inte hör
Författare: Karin Alfredsson
Antal sidor: 366
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789176294840
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: