onsdag 18 juli 2018

Historieläraren av Matt Haig


Tom Hazard åldras bara ett år under tiden vi andra åldras 14 år. Han är 41 år men samtidigt flera hundra år. Han har levt från den Elisabetanska eran och bland annat träffat Shakespeare och Josephine Baker. Han måste flytta vart åttonde år och vet att vi är dömda att återupprepa historien. Det finns fler som honom och de är ett hemligt sällskap med sina strikta regler. I bokens början söker han ett jobb som historielärare och får det. Samtidigt söker han efter en dotter som han förlorat.

Historieläraren är en fin berättelse som både innehåller och ger många funderingar. Vem vill t ex egentligen leva för evigt? Jag påminns om filmen Higlander (om en odödlig man). Det sorgliga i att förlora sin älskande, för att man inte åldras som hen. Men boken har andra inslag än filmen, som både skiljer dom åt och som jag tycker var riktig bra. Den har humoristiska ögonblick samtidigt som den är bitterljuvt sorglig. Den skildrar historiska händelser med både en samtida och nutida synvinkel. 

Boken kommer bli film med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Han är även producent. Det ser jag fram emot. Naturligtvis ska du läsa boken först!


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Historieläraren
Originaltitel: How to stop time
Författare: Matt Haig
Antal sidor: 379
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789188647863
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: