fredag 16 mars 2018

Rökridå av Krysten Ritter


Det är så här man fångar läsaren! Jag är inte frisk när jag läser och min koncentration är egentligen noll, men denna bok utför magi. Jag är klistrad vid boken och dåsigheten är tillfälligt bortblåst.

Rökridå handlar om Abby som arbetar som miljörättsjurist. På grund av ett rättsfall (hon ska tillsammans med några andra kontrollera hur bolaget Optimal sköter  avfallshanteringen) tvingas hon att återvända till småstaden Barrens, som hon växte upp i. Hon har inte varit där på 10 år och hade inte valt återvända om hon kunnat bestämma.

Jag gillar verkligen hur Krysten Ritter skildrar hur det är att återvända till det ställe man växt upp i och både känna igen sig men ändå inte. De personer som stannat kvar är välbekanta, men på samma gång nya. Hur Abby börjar tvivla på att uppfattat saker och ting rätt som tonåring. Var alla så grymma som hon upplevde? Krysten Rytter beskriver en småstadsproblematik som är lätt att känns igen sig i.

I Rökridå skildrar Krysten Rytter komplexa karaktärer som gör berättelsen ännu starkare. De kommer till liv och ger berättelsen ett djup. När boken är slut och jag slår igen den inser jag att  jag inte är färdig med alla karaktärer. Jag funderar vidare på dom och de lever kvar hos mig ytterligare ett tag. 


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: 
Rökridå
Originaltitel: Bonfire
Författare: Krysten Ritter
Antal sidor: 305
Förlag: Southside stories
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789188725066
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: