tisdag 20 mars 2018

Litet land av Gaël Faye


Det finns så mycket att säga om denna pärla till bok. Litet land är verkligen inte en liten bok, utan en stor bok i dess bästa betydelse!

Jag börjar med språket. Herregud språket! Det är så vackert och rytmiskt. Jag vill inte sluta läsa! Jag vill fortsätta vara där. När jag läser på om Gaël Faye får jag veta att han är musiker med influenser från så än kreolsk litteratur och hiphopkultur. Det förklarar verkligen saker och ting!

Litet land är en sådan stark läsupplevelse att den golvar mig. De två första sidorna sätter tonen. Pappan försöker förklara kriget mellan tutsierna och hutuerna medan sonen ställer frågor om vad kriget kan bero på.
 
Nej, det är inte det, de har samma land.
- Så då... har de inte samma språk?
- Jo, de talar samma språk.
- Så då har de inte samma gud?
- Jo, de har samma gud.
I så fall... varför krigar de mot varandra?
- Därför att de inte har likadana näsor.
Samtalet stannade där. Den var ju faktiskt bra märklig hela den där saken. Jag tror att pappa inte heller förstod särskilt mycket. Från och med den dagen började jag titta på folks näsor och längd ute på gatan. 

Boken åskådliggör hur en tragisk konflikt kommer till, som inte alls behövt finnas. Hade den vite mannen inte pekat ut skillnader hade det inte varit någon stor sak.

Men framför allt lyfter den konflikter i Burundi och Rwanda, som inte bör glömmas bort. Det är ofattbart hur många människor som avrättades för att de var fel folk. 

Få antal sidor berättar så otroligt mycket! Jag kan redan säga nu att Litet land kommer vara en av mina favoriter 2018. 

Litet land blev mitt stop i Burundi på min resa läsjorden runt.


Litet land handlar om Gabriel som bor i Burundi. Hans mamma är från Rwanda och pappan är fransk. Han har en härlig barndom med sina vänner tills verkligheten smyger på. Mamman och pappan blir osams. En blodig statskupp trappar upp våldet mellan hutuer och tutsier och gör barndomens oskyldiga lekar till något helt annat.

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Litet land
Originaltitel: Petit Payes
Författare: Gaël Faye
Antal sidor: 193
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789113077307
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon

3 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Intressant bok:)
Nu har jag knåpat ihop från vår bokchatt länkade till dig oxå:)
Ska bli intressant och se vad du kommer att skriva
Kram Milla

Anonym sa...

Läste den för några veckor sedan och blev också golvad, inte minst av slutet. Helt klart en topp 10-bok från det senaste ”läsåret” för min del.

Bosse Lidén sa...

Nu blev jag nyfiken. Lätt titel att komma ihåg. Min näsa kan dofta sig till närmsta bibliotek. :) Kan bero på att jag är utbildad bibliotekarie.