måndag 19 mars 2018

Hjärna, gener & jävlar anamma av Torkel Klingberg


Hjärna, gener & djävlar anamma är en riktigt intressant bok om vad som spelar roll vid inlärning. 

Den går igenom aktuella forskningsrön och förklarar lättfattligt de samband som har betydelse och vad de beror på, tex att utveckling av läsförmåga är helt beroende av lästräning samt att generna avgör till stor del vilken effekt träningen har på individens förmåga. Författaren tycker därför att elever med genetisk orsakad långsammare inlärning bör få betydligt mer träning.

Intressant läsning är också att man undersökt elever gruppvis. Den grupp dom fått betyg presterade bara hälften så bra som den som fick muntlig feedback. Betygen ledde också till mindre motivation inför uppgiften. Torkel Klingberg förklarar varför det är så.

I boken kan du också läsa om grit och dess betydelse och hur man motiverar barn att träna. Han berättar även om fördelar med digitalisering.

Jag är så glad att jag läst denna bok, eftersom jag har fått en fördjupad förståelse. Detta är till nytta för mig både som lärare och förälder. Den inger också hopp eftersom Torkel Klingberg, med utgångspunkt i forskningen, att alla kan lära sig om de får rätt förutsättningar och att de får möjlighet att förverkliga sin potential.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel:
Originaltitel:
Författare:
Serie: #
Antal sidor:
Förlag:
Utgivningsår: 2018
ISBN:
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon

Inga kommentarer: