tisdag 20 februari 2018

Goda nyheter: Under 2017 ökade bokförsäljningen

Idag kom glada nyheter för oss bokälskare. Under 2017 ökade bokförsäljningen (allmänlitteratur) med 4,2 procent under 2017.


Det kanske inte förvånar någon att det är digitala abbonemangstjänster som står för den största ökningen. 

Internetbokhandel och bokklubbar, som i rapporten redovisas tillsammans, ökade med 5,0 procent. 

Det tråkiga är att den fysisk bokhandeln minskade med 4,5 procent och dagligvaruhandel minskade med 11,2 procent.  

Jag blir dock så glad när jag läser att Barn- och ungdomslitteraturen fortsätter att öka - i år med 3,6 procent! Den bäst säljande barnboken är... Slottmysteriet av Martin Widmark. Han har dessutom lyckats med bedriften att  skriva fem av de tio bäst säljande barnböckerna under 2017. Heja Martin Widmark! 

Genrerna humaniora, deckare och spänning samt utländsk litteratur ökade också. Den bäst säljande facklitterära boken var Hur jag lärde mig förstå världen av Fanny Härgestam och Hans Rosling.

Den bäst säljande boken 2017 när det gäller all slags skönlitteratur var Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz. 

Den bäst säljande boken 2017 när det gäller all slags pocket var Omgiven av idioter - Hur man förstår dem som inte går av förstå av Thomas Eriksson. 

Den bäst säljande ljudbboken OCH e-böcker 2017 när det gäller all slags är Slutet på sommaren av Anders de la Motte. Mycket bra jobbat! 

Statistiken går att läsa i rapporten Boken 2018 – marknaden, trender och analyser, skriven av Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm. Den svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen står för statistiken.

Inga kommentarer: