lördag 3 februari 2018

Bränn alla broar

Liv har precis blivit befordrad och lever livet som hon drömt om. Varför känns då allt så grått? Hon funderar på att ta sitt liv. När hon läser brevet hon skrev till sig själv som tonåring, beslutar hon att följa sin tonårings uppmaning om att ge livet en chans till. Under tre månader ska hon göra det där hon inte vågat. Saker hon drömt om. Bränna broar.

I berättelsen går Liv från en ytterlighet till en annan. Från att inte bränna några broar till att bränna väldigt många broar. Båda ytterligheterna är lite obehagliga att följa för mig som läsare. Jag blir ledsen för Livs skull, men även för personer runt omkring Liv. Jag vill ibland ruska om Liv.

Men Siri Helle har en poäng i det hon skriver. Lever du ett liv som gör dig lycklig?

Visst är det lätt att hamna i att göra saker för att det förväntas av en eller att det är svårt att bryta upp, eftersom man vet vad man har och inte vad man får. Eller att man trodde att ett jobb skulle göra en lycklig, men så upptäcker man att det inte är så. Man behöver ju för den skull inte bränna alla broar.

Däremot tänker jag att är det viktigt att stanna upp, reflektera och våga bränna några broar om dessa gör en olycklig. Jag har gjort det ett par gånger, men ibland har det varit riktigt svårt att ta steget. Men det har i efterhand varit rätt beslut att ta.

Det är en bok som skapar mycket tankar, som ni märker. Bränn alla broar är riktigt intressant debut.


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Bränn alla broar
Författare: Siri Helle
Antal sidor: 281
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789188447753
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon

Inga kommentarer: