söndag 26 november 2017

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Varför fick vi inte läsa något om Ester Blenda Nordström i skolan? Jag blir så arg! Denna spännande fascinerande kvinna visste jag inget om förrän jag läste denna bok och hon har ju åstadkommit så mycket.

Tänk att hon gjorde undercover reportage redan på början av 1900-talet. Hon åkte till en bondgård på sin semester för att låtsas vara piga och skildra det livet för läsarna på Svenska Dagbladet.

"Ester Nordström drar av sig handskarna. Vänder och vrider, granskar kritiskt sina smala fingrar och handflator. Innan hon for rengjorde hon en bilmotor noggrant. Lät medvetet oljan och smutsen tränga ner i porer och linjer.
Hon hade hoppats att det skulle lämna mer avtryck. De är fortfarande för fina, för mycket en stadsflickas besparade händer. Kommer de att avslöja henne?"


Jag blir verkligen så arg när jag tänker på att hennes historia varit glömd till nu.

Däremot är jag glad över hur bra Fatima Bremmer skildrar hennes levnadsöde. Det är så lätt att komma in i texten och jag ville bara läsa mer. Jag tycker Fatima lyckas förmedla hur Ester Blenda Nordström var. Jag blir fängslad av henne.

Ett jävla solsken ska sparas i bokhyllan åt mina döttrar, så de får läsa ett fint exempel ur vår kvinnohistoria. Även om jag inte tänker vänta med att berätta om vem Ester var och gjorde tills de blir gamla nog att läsa boken.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Ett jävla solsken
Författare: Fatima Bremmer
Antal sidor: 375
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789137143743
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon
@augstpriset

2 kommentarer:

Vargnatt sa...

Skrev precis samma tanke när jag bloggade om boken tidigare i veckan! Varför fick man inte läsa om henne i skolan?! Förstår inte hur hon inte kan ha en självklar plats där.

Boktokig Eva Boström sa...

Ja, helt otroligt! Hoppas det blir ändring på det!