torsdag 27 juli 2017

Att skriva: en hantverkares memoarer

Jag kan inte göra denna bok rättvisa vad jag än skriver. Det enda jag kan försöka göra är att förklara varför jag tokälskar den.

Hur kan jag annat än att älska den?!?!, då humorn i det Stephen King berättar är så underbar. Jag älskar ju att skratta. Då är jag som mest lycklig. När jag läser Att skriva sitter jag och skrattar högt som en galning över bland annat humoristiskt berättade anekdoter från barndomen. Jag gissar att grannarna undrar vad jag gör på balkongen! Men det bjuder jag på. Faktum är att jag önskar att de ska ringa på så jag får berätta om denna underbara bok.

Som ett gammalt Stephen King-fan älskar jag att läsa om hur hans böcker kommit till. Jag kommer faktiskt ihåg när jag läste Carrie första gången och känslan jag fick. När jag läste om det telefonsamtal han hade när Carrie skulle komma ut i pocketupplaga grät jag. Bara för att det var så fint och för att det kändes så rättvist. För att jag verkligen unnar honom den framgången.

Att skriva påminner mig om varför jag älskar/älskar Stephen Kings böcker. Den gör att jag vill läsa om alla mina favoriter. Så pass att jag kommer utöka mitt Stephen King-bibliotek med alla mina gamla favoriter! Kanske hittar jag Den förskräckliga apan. Den som gav mig mersmak både när det gällde noveller och skräck. Den första bok av Stephen King jag läste. Samtidigt var det den tjockaste bok jag någonsin läst, men den var så fängslande att den kändes som den tunnaste bok jag läst.

Jag tycker det är så generöst av Stephen King att bjuda in läsaren till hans liv. Jag upphör aldrig att förvånas över att människor är modiga att våga berätta om de mindre smickrande delarna. Kanske vågar jag det också någon gång. Livet är ju inte bara lycka och framgång.

"Om du vill bli författare är det två saker du måste göra hela tiden: läsa mycket och skriva mycket." Jo, jag läser mycket. Extremt mycket. Men författare lär jag nog aldrig bli. Men det hindrar mig inte från att uppskatta denna bok, eftersom den handlar om så mycket. För mig innebär skrivandet att skriva recensioner av andras skrivande. Stephen King skriver "om du inte menar allvar med ditt skrivande tycker jag att du ska lägga ifrån dig boken" och det fångar precis hur jag känner. Jag närmar mig det vita arket inte med lättsinne. Tvärtom. Man kan ju ta hans råd in i sitt eget skrivande, oavsett om man skriver för att ge ut böcker eller inte! Eller vad fasiken. När man läser denna bok blir man sugen på att skriva böcker. Så enkelt är det.

Allt detta gör att jag känner i benmärgen hur mycket jag skulle kunna ge för intervjua Stephen King efter att ha läst denna bok. Eller samtala med är nog rätta ordet. Det är ju det de bästa böckerna gör. Att man vill prata med författaren.

Jag avslutar denna långa recension med att bara säga: läs Att skriva! Läs den NU! Du kan faktiskt inte annat än att älska den! Det är inte en sekund för tidigt att den återutgivits!


Betyg: - 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Att skriva: en hantverkares memoarer
Författare: Stephen King
Antal sidor:
Förlag:
Utgivningsår: 2017
ISBN:
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon
1 kommentar:

Mariette Lindstein sa...

Jag älskar den! Den är min bibel. När jag kom tillbaka till Sverige, knappt kunde prata svenska längre och ändå bestämde mig för att skriva en bok blev den ett sådant otroligt stöd. Inga pekpinnar. Han sätter sig inte på några höga hästar. Han verkligen brinner för att skriva, för att hjälpa andra att skriva, för att LÄSA andras böcker. En hantverkarers memoarer är bäst. Jag håller med dig cirka tusen procent.