torsdag 20 april 2017

Nominerade till Crimetime Specsavers Award 2017


De noominerade till Crimetime Specsavers Award 2017 är:

ÅRETS DECKARDEBUT delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit mellan augusti 2016–juli 2017. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade är:
ÅSA AVDIC, för Isola (Natur och kultur, augusti 2016).

LINA BENGTSDOTTER, för Annabelle (Forum, juni 2017).

TOBIAS OLSSON, för Av samma blod (Wahlström & Widstrand, september 2016).

MARIE BENGTS, för En sax i hjärtat (Albert Bonniers förlag, mars 2017).

ANNA BÅGSTAM RYLTENIUS, för Stockholm Psycho (Storytel Original, inläsare: Emma Peters).

ÅRETS BARNDECKARE delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade är:
KRISTINA OHLSSON, för sin nya skräckserie med senast utkomna bok Varulvens hemlighet (Lilla Piratförlaget, april 2017).

MARTIN WIDMARK och CHRISTINA ALVNER, för serien om Nelly Rapp, senast utkomna bok Nelly Rapp och gastarna i skolan (Bonnier Carlsen, mars 2017).

INGELIN ANGERBORN, för Mebeltrilogin, med sista delen Fyr 137 (Rabén & Sjögren, maj 2017).

MATS STRANDBERG och SOFIA FALKENHEM, för serien om Monstret Frank, senast Monstret och människorna (Rabén och Sjögren, april 2017).

KATARINA GENAR och ALEXANDER JANSSON, för serien om Mystiska skolan med senast utkomna bok Spöket i biblioteket (Bonnier Carlsen, juni 2017).

ÅRETS DECKARFÖRFATTARE – LÄSARNAS PRIS röstas fram av läsarna. Författaren ska ha varit verksam i minst fem år och kommit ut med minst en bok under 2016 eller 2017. Möjligheten att nominera startar den 20 april via Crimetime Specsavers Awards hemsida – se nedan. Finalomröstning startar den 1 juni och pågår till och med den 10 juli.

ÅRETS HEDERSPRIS – Instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset gick 2016 till Maj Sjöwall.

NORDIC NOIR THRILLER OF THE YEAR (Ny kategori 2017)

delas ut till en internationell författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan, vilken bland annat kännetecknas av en realistisk stilistik, en mörk samtidskänsla, tydliga miljöer och huvudkaraktärer. Författaren ska ha nått en stor läsekrets och gjort stort avtryck på den moderna kriminalromanen.

Omröstning startar den 1 juni och pågår till 10 juli på: https://www.specsavers.se/crimetimeaward2017
Inga kommentarer: