tisdag 25 april 2017

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

När jag fick Ett litet liv höll jag på att börja gråta. Jag hade fyra-fem timmar på mig att hinna läsa 730 sidor, om jag skulle hinna läsa boken, innan jag intervjuade författaren. Jag trodde aldrig jag skulle klara det och hade jag inte heller gjort om det inte var en sådan häpnadsväckande bra bok.

Berättelsen kretsar kring fyra vänner, som bor i New York. Men det är en av vännerna det handlar mest om. Det är Jude.

Jude har inte berättat något om sin barndom för vännerna eller varför det kommer sig att han haltar och de frågar inte heller trots att de anar att Jude bär på något hemskt. Mer tänker jag inte säga eftersom jag inte vill förstöra något för dig som tänker läsa den.

Jag sa ju i början att jag höll på att börja gråta av tjockleken på boken. Men jag grät faktiskt när jag läste den också. Det kändes som hjärtat ibland skulle gå i bitar. Och ibland svällde hjärtat av den fina vänskapen som skildrades.

Hanya Yanagihara är en skicklig författare. Hon fick mig att verkligen tycka att personerna var verkliga. Det känns så fortfarande efter jag läst. Man lärde ju känna personerna på djupet.

Jag älskar också hur författaren sakta smyger in saker i berättelsen och sen ökar på allt mer.

Jag brukar inte göra understrykningar i böcker (om det inte är kurslitteratur). Men när jag läste denna bok blev det ett måste. Det var så många saker som jag skulle vilja diskutera, saker som jag tyckte var kloka, formuleringar jag gillade och saker som gjorde mig frågvis. Därför tycker jag det är en mycket bra bok att läsa i bokcirkel. Det blir snarare svårare att sluta prata omkring den än att hitta saker att prata om.

Det är en brutal och samtidigt underbar berättelse.
Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Ett litet liv
Författare: Hanya Yanagihara
Antal sidor: 732
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789100172152
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon


Inga kommentarer: