söndag 30 april 2017

Det måste vara här av Maggie O'Farell

Maggie O'Farrell beskriver målande. Hör bara på detta :
"Bilen stannar vid trottoarkanten och en människa, oklart vilket kön, kliver ur iförd ett malätet ankellångt plagg, solglasögon med spegelglas och en rånarluva, obehagligt nog."

"Dörren till den kostallsliknande flygplatsbyggnaden blåser upp och slår igen i vinden, cykeln gnisslar vidare."

Jag fångas totalt  av alla målande beskrivningar. Jag måste till och med läsa flera av dom mer än en gång.

Så fängslar berättelsen mig. Det handlar om skådespelare som rymmer från sitt liv till Irland. En man träffar på henne när hon har punktering. Han känner igen henne, men har ingen annan baktanke än att hjälpa henne och hennes stammande son. Men det blir mer. Han har dock sitt eget bagage och när han plötsligt hör en oväntad röst på radion, så är det leder till att han tappar fotfästet.

Jag älskar Maggie O'Farrells experimenterade i Det måste vara här, t ex hur hon låtit en auktionskatalog vara en del av hur hon berättar historien vidare. Det är lysande!

Det märks också i berättandet att hon är fascinerad av relationer och att hon i boken utforskar det. Det är en ingrediens till att det blir så bra. Plus att hon knyter ihop det så bra. För i början kan man ana hennes hennes storhet, men det är i slutet som man förstår det.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Det måste vara här
Författare: Maggie O'Farrell
Antal sidor: 494
Förlag: ETTA
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789187917226
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: