fredag 14 oktober 2016

Ta makten: för att det funkar

Jag önskar av hela mitt hjärta Ta makten: för att det funkar fanns när jag var tonåring. Jag önskar också att alla unga idag och imorgon får läsa den här boken. Den är så oerhört viktig. Vi lever i ett sånt samhälle då det är alldeles för lätt att INTE vara snäll mot sig själv, utan dum och dömande.


Boken är en blandning av lättlästa texter som förklarar hur man kan tänka och enkla, fina hjälpsamma råd samt bra och smarta övningar som hjälper en att ändra sitt tänk, t ex "Saker du vill men som du inte gör", "Syna reklamen" eller Hitta alternativa tankar".


Det är också intervjuer med kända personer (ex Kitty Jutbring, William Spetz och Jens Lapidius) som berättar om sig själv om hur de mått, hur de mår och hur de tänker kring självkänsla.

Jag planerar redan att ta in vissa delar i min undervisning. För att jag vill vara säker på att bokens budskap åtminstone mött de elever jag undervisar. Ska tipsa den vidare till andra lärare. Om de använder boken, så når vi fler elever. Om fler elever möter budskapet med boken, så borde vi få barn som mår bättre. Mår barnen bättre så vinner inte bara de barnen på det, utan hela samhället. Även om det naturligtvis är viktigast att det enskilda barnet når bra.

Kanske startar vi en må bättre-revolution! Eller så vinner vi över några enstaka barn i förståelsen att de ska gilla sig själv för allt det de är. Även om det bara är ett enda barn som förändrar sitt tänkande med denna bok, så är det en sån otroligt stor vinst att den går inte att mäta.

För som Leone Milton och Marie Tomicic skriver:
"Om vi gillar oss själva - alltså har en bra självkänsla - och är schyssta mot oss själva, blir det lättare att hantera motgångar i livet. Inte så att saker kommer göra mindre ont, det finns det ingen garanti för. Men du orkar hantera och stå ut med det som gör ont. Och om du tränat på att rikta uppmärksamheten mot det som är bra då kan det kännas lättare. För det finns ofta bra saker i livet, även när det känns mörkt och sorgligt."

och
"Om du gillar dig själv och är snäll mot dig själv så är det lättare att ta de saker som händer för vad det är."

samt
"Om en inte gillar sig själv är det lätt att bli osäker och ta det andra säger som kritik - och det får oss att må dåligt."

och slutligen:
"Om vi accepterar att livet också består av jobbiga tankar som skapar smärtsamma känslor behöver vi inte jobba så hårt med att jaga bort dem när de dyker upp. Vi klarar av att må dåligt och fortsätta leva."

Det finns så mycket bra i boken Ta makten: för att det funkar att jag skulle kunna sitta och citera den hela kvällen. Men det tänker jag inte göra. Istället säger jag: Ut och köp! Köp till alla ungdomar du känner! Och köp några extra och skicka med till de ungdomar du känner till ungdomar du inte känner. Så köper du ett ex till dig själv. För visst behöver vi vuxna också budskapet i boken!

Betyg: 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Ta makten: för att det funkar
Författare: Leone Milton och Marie Tomicic
Illustratör: Emili Svensson
Antal sidor: 293
Förlag: Olika Förlag
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789185845903
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: