torsdag 14 juli 2016

Som hund och katt av Per Nilsson

Det första jag gillade med Som hund och katt är hur bokens jag funderar kring människotyper i form av katter och hundar. Det är ett uppfriskande perspektiv i en ungdomsbok.

Det andra jag gillar är hur boken är skriven i jag-form och att den är skriven så att man inte vet syskonens kön. Inte förrän i slutet. Det ger boken en extra dimension.

Det tredje jag gillar är hur den är skriven i väldigt lättläst form med korta meningar och få ord, men ändå blir djup och tar upp svåra saker som självmord. Dessutom ger den läsaren en möjlighet att tänka själv.

Efter att ha läst Som hund och katt inser jag att jag måste läsa fler av Per Nilssons böcker.


Som hund och katt handlar om en 13-åring som får ett 15-årigt syskon eftersom hens pappa och hon flyttar in med dom. 13-åringen tänker att de är olika som hund och katt. 15-åringen säger att hen hatar 13-åringen och behandlar sedan hen som luft. Sedan berättar 15-åringen för andra om att 13-åringens pappa begått självmord och då hatar hen 15-åringen i sin tur. Men hen rycker ut och gör 15-åringen en stor tjänst och de börjar prata. Och då kommer de varandra nära. Riktigt nära.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Som hund och katt
Författare: Per Nilsson
Antal sidor: 120
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789129699005
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: