tisdag 17 november 2015

Din tur, Adrian av Helena Öberg

Jag borde inte bli förvånad, men det blev jag ändå när jag läste Din tur, Adrian. Jag blev förvånad över hur fantastisk historia som kan berättas med många bilder och bara lite text. Det påminner mig om hur det var innan man kom igång med läsningen. Man kunde ju ändå förstå historien genom bilderna, för de berättar ju så mycket.

Din tur, Adrian är skriven för mellanåldern, dvs 9-12 år. Jag tycker att det är genialt att berätta historien om Adrian som har svårt med läsningen genom att berätta historien med bilder och enstaka textrader. Det finns liksom en skönhet i det.

Jag tycker om hur bilderna är ritade. Det finns en rörelse i dom. Det händer något. Det är t ex barnen som hoppar hopprep, handen på luvans tofs, mamman som håller barnet i armen. Man får se frysta rörelser som sedan kommer till liv i ens eget huvud.

Dessutom är detaljrikedomen så inspirerande. Jag märker hur jag fastnar framför bilderna och bara tittar och tittar.

Sedan är det så slående hur livet förändras genom mötet med hunden. Plötsligt är det färgbilder istället för svartvita bilder. Det visar så starkt vilken livsglädje det blir för Adrian då Hejdi kommer in i gans liv.

Din tur, Adrian är nominerad till Augustpriset 2015.


Din tur, Adrian handlar om 10-årige Adrian som har svårt med läsningen och känner som att tiden stannar när hans lärare ber honom läsa högt. Han blir retad och allt känns jobbigt. Tills han möter varghunden Hejdi.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Din tur, Adrian
Författare: Helena Öberg
Illustratör: Kristin Lidström
Antal sidor: 64
Förlag: Bokförlaget Mirando
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789198139679
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: