Här är receptet:
Kardemummatårta med blåbärsgrädde
8-10 bitar
Kardemummabotten
3 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk nystött kardemumma
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj och bröa en form, 15 cm i diameter. Jag bröar med vetemjöl.
3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i ca 5 minuter.
5. Värm mjölken tillsammans med vaniljsockret och blanda det med äggblandningen.
6. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål.
7. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat och klumpfritt.
8. Häll smeten i formen.
9. Grädda botten i ca 50 minuter.
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk 3%
0,5 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 äggulor
Ca 2,5 msk majsstärkelse
25 g mjukt smör
10. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
11. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
12. Slå över den heta mjölken under vispning.
13. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning.
14. Häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
15. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
16. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
Blåbärsgrädde till Fyllning
3 dl grädde
Blåbärssylt
17. Vispa grädden.
18. Blanda blåbärssylt och grädde efter smak, men det är gott om det är mycket blåbärssylt i.
Fyllningen
19. Dela bottnen i fyra delar.
20. Smeta blåbärsfyllning mellan de två första bottnarna. Rikligt!
21. Sedan breder du ut vaniljkrämen mellan nästa två.
22. Sedan breder du ut blåbärsfyllning mellan de sista två.
Dekoration
Grädde
Blåbär
23. Bred ut grädde över hela tårtan.
24. Dekorera med blåbär.
1 kommentar:
Har nominerat dig på min blogg! Kika in får du se!
Skicka en kommentar