tisdag 24 juni 2014

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Om du bara ska läsa en bok denna sommar, så läs Jag heter inte Miriam. Den är makalöst bra! Men var beredd på känslostormar i dig. Läs den en solig dag för du kan behöva solen för att hjälpa dig igenom. Då menar jag inte att den är så hemsk att det är en plåga att läsa den, men att det gör ont att läsa om hur vansinnigt man behandlade människor. Det är en sak jag aldrig kommer att förstå. Hur man kan behandla människor, som om de inte är värda ens så mycket som ett sandkorn. Hur man kan tycka att man får göra illa en annan så med både ord och handling.

Läs boken för att vi får inte glömma vad som hände med judar, romer och andra som man bestämde sig för att de inte var vatten värda. För att om vi glömmer historien, kanske den upprepar sig igen. Vi behöver speciellt komma ihåg i dessa tider då röster börjar höjas och partier komma till makten, som står för saker som jag bara baxnar över att folk tycker är okej.

Ändå grottar boken inte ner sig i det hemska utan berättar bara valda delar så man ska förstå Miriam och det gör man verkligen! Det som också gör denna bok så bra är språket i den. Det är fantastiska skildringar av t ex tidsandan men också ögonblicksbilder.

Så måste jag också tipsa om att Jag heter inte Miriam är en riktigt bra bokcirkelbok. Det finns mycket att prata om när man läser boken. Vi pratade om den i min nätbokcirkel. Då pratade vi bland annat om romerna och om hur de fortfarande inte behandlas så bra.

Det finns så mycket bra att säga om denna bok, men jag ska sluta nu. För nu är det dags för dig att läsa den!


Jag heter inte Miriam handlar om en gammal kvinna som överlevt andra världskriget i koncentrationsläger. Hon tillhör romerna, men det är en hemlighet hon begravt djupt inom sig. Istället har hon levt som tysk jude i Sverige, sedan hon befriats från koncentrationslägret. Hon vill inte minnas vad som hänt henne innan hon kom till Sverige, men minnena letar sig alltid fram.

Betyg: 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Jag heter inte Miriam
Författare: Majgull Axelsson
Antal sidor: 458
Förlag: Brombergs
ISBN: 9789173374668
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

3 kommentarer:

Lena sa...

Måste läsas. Boken verkar läsvärd!!

Anonym sa...

Jag har inte läst den än, men ska såklart göra det. Alla verkar tycka den är fantastisk!

Jenny sa...

Tack för en fin recension. Jag har precis skaffat denna bok och har höga förväntningar. Min Majgull-favorit är Slumpvandring.