lördag 14 januari 2012

Dagens fundering: Varför läser jag barnböcker

Jag läste hos Bokvarg att hon konstaterade att barnböcker gör en glad och att man borde pröva läsa barnböcker, om man inte redan gör det. Det fick mig att fundera över varför jag läser barnböcker.

Jag läser barnböcker dels för att de gör mig på bra humör, för de gör de verkligen!!! Är jag på uselt humör eller känner mig sorgsen så får barnböcker mig på andra tankar. Ibland kan det bara räcka att titta på mina egna gamla barnböcker. Barnböcker gör att världen känns lite gladare. Även om barnböcker ofta innehåller något sorgligt så är det inte deppigt sorgligt. Det är bra slut och allt ordnar sig!

En annan anledning är att allting möjligt i barnböcker och den känslan gillar jag. Det gör mig hoppfull. Speciellt magiska barnböcker eller väldigt fantasifulla barnböcker får mig att stanna upp och känna det där pirret i magen! Pirret i magen som betyder att nu är det äventyr på gång och jag får vara med och det ska bli så spännande! Jag älskar att svepas i väg till andra världar, tider och möte magiska företeelser.

En tredje anledning är att jag får bra energi av att läsa barnböcker. Det hör nog ihop med anledning ett och två, men är väl värd att nämnas. När jag läst en barnbok får jag plötsligt lust och ork att göra saker. Det är en härlig känsla!

En sista liten, liten anledning till att jag läser barnböcker på egen hand (alltså inte som högläsning i någon form) är naturligtvis för mitt arbetes skull. Trots att man kunde tro att den anledningen skulle komma först eftersom jag är lärare, så kommer den faktiskt sist. Jag läser främst för min egen skull inte för andras. :)

Läser du barnböcker? Varför gör du det? Eller varför gör du inte det?

6 kommentarer:

Desirée sa...

Ska minsann ta och läsa Bröderna Lejonhjärta idag :) Tips, BokeriNytt har barnböcker som tema denna gång. 40 sidor och gratis är det också. Jag har skrivit en krönika, med bäring på ditt inlägg. Trevlig helg!
http://shop.textalk.se/se/shopwindow.php?id=23438&shopwindow=4657873

Hanneles bokparadis sa...

jag läste Vi Fem bara på skoj för min egen skull, men nu skaffar jag barnböcker som roar mej... har en hög som handlar om TRÄDGÅRD för barn (inte bara Den hemlighetsfulla trädgården), ska indoktrinera mina barnbarn :) Det heter ju inte "blomma", alla blommor har ett NAMN...

klok som en bok sa...

Jo det är verkligen något speciellt med barnböcker! Nu läser jag för dottern men jag vill gärna läsa mina gamla böcker från när jag var liten och liksom få återuppliva dem:-)

Elina sa...

Jag borde skapa ett inlägg om detta i framtiden. Men jag läser av två syften: 1. Som blivande lärare och i undervisningssyfte (barnböcker är bra material även på gymnasienivå). 2. För att jag får ut något av det - känslor med mera, blir glad, känner mig barnsligt pirrig av ena eller andra anledningen... 3. För att få uppleva barndomen. Jag säger bara Astrid Lindgren (man behöver inte känns igen miljön hundrapocentigt men barndomskänslorna). (:

Elina sa...

Ja, och för övrigt blir det tre syften även om tvåan och trean kanske går in i varandra... (; Haha.

Boktokig Eva Boström sa...

My Myself and I: Tack för tipset!

mormor Hannele: Åh, femböckerna älskade jag som barn! Mysigt att lära sig om blommor tillsammans med sin mormor!

klok som en bok: DEt är trevligt att återuppliva gamla barndomsminnen!

Elina. Många bra skäl! :)