lördag 19 november 2011

”VISKLEKEN” UTSEDD TILL ÅRETS BÄSTA SVENSKA KRIMINALROMAN

Arne Dahl belönad av Svenska Deckarakademin:

”VISKLEKEN” UTSEDD TILL ÅRETS BÄSTA SVENSKA KRIMINALROMAN

”Viskleken” blev årets bästa svenska kriminalroman när Svenska deckarakademin idag den 19 november utsåg bästa kriminalromaner, bästa faktabok och två specialpristagare. Priset till Årets bästa svenska kriminalroman har delats ut sedan 1981.

Motiveringen till priset:
Med ”Viskleken” visar Arne Dahl vilken mästare han är på att känna av samtiden och få in både stämning och verklig aktualitet i handlingen. Priset är ”Den Gyllene Kofoten”.

- Jag är naturligtvis både väldigt hedrad och  glad över att få priset, speciellt i så hård konkurrens, säger Arne Dahl.

Arne Dahl är närmast aktuell med filmatiseringen av de fem första böckerna om A-gruppen, rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art. Den första boken – ”Misterioso” visas på SVT i mellandagarna i två långfilmslånga avsnitt. Samtliga filmer kommer att visas på SVToch släppas på DVD.

Övriga nominerade till Årets bästa svenska kriminalroman:
Karin Alfredsson: Pojken i hiss 54 (Damm); Lars Kepler: Eldvittnet (Bonniers); Hans Koppel: Kommer aldrig mer igen (Telegram bokförlag) och Kristina Ohlsson: Änglavakter (Piratförlaget).

Om Arne Dahl:
Arne Dahl har sedan debuten 1998 skrivit elva böcker i sviten om ”Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art”, mer känd som A-gruppen. Det är ovanliga kriminalromaner, andlöst spännande, erkänt välskrivna, bitvis mycket roliga och djupt försänkta i samtiden. Svåra att lägga ifrån sig.

”Viskleken” är den första boken i en ny Arne Dahl-serie om den sameuropeiska polisstyrkan Opcop, där några medlemmar av den gamla A-gruppen ingår. ”Viskleken” kom ut i juni 2011, och det blir en kvartett med internationell toppspänning, fyra böcker på fyra år. Den andra boken i serien är planerad att ges ut våren 2012.

I Sverige har Arne Dahl en stor läsekrets och har av kritikerna höjts till skyarna, många har beskrivit honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige idag, men han har också rönt stora framgångar utomlands. Arne Dahls böcker är översatta till fler än 20 språk - bland andra engelska, tyska, italienska, holländska, danska, norska och finska – och har sålts i sammanlagt mer än 2 miljoner exemplar.

Arne Dahl är flerfaldigt prisbelönad, bland annat danska Palle Rosenkrantz-priset 2003 (bästa deckare på danska), och Deutscher Krimi Preis 2005 & 2006 (bästa internationella deckarförfattare – priset har bland annat tilldelats Ian Rankin, Michael Connelly, Dennis Lehane & James Ellroy). 2007 valdes han till Europas bästa deckarförfattare av Reader’s Digest och fick Svenska Deckarakademins specialpris för sin ”vitalisering och utveckling av kriminalgenren genom sin dekalogi om A-gruppen”.

Inga kommentarer: