tisdag 22 november 2011

Dagens fundering: Böcker som får en att se bra ut?

Jag har läst ett citat igen som fick mig att börja fundera. Citatet är detta:

Always read something that will make you look good if you die in the middle of it.
 ~P.J. O'Rourke

Vad skulle jag tycka fick mig att framstå i en bra dager om man såg mig läsa den boken (eller hittade mig med den när jag dött)? Vilka böcker är lite mer skimrande än andra böcker? Först tänkte jag Häxan och lejonet eftersom jag älskar den boken och den kanske visar att man uppskattar fantasi. Men så tänkte jag att visserligen är det en bra bok, men får den verkligen mig att framstå i en bra dager? Så dök det upp än den ena och än den andra boken som jag ratade på grund av olika anledningar. En bok som dock kändes ok var Mina drömmars stad med Per Anders Fogelberg, som är en underbar bok. Den lärde mig en hel del. Den skulle kunna fungera som en bok som får en att se bra ut. Den andra boken som jag tyckte var okej var Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf. Den sista blev Öster om Eden.

Men jag kom fram till att det är lättare att hitta böcker som man inte skulle framstå så bra för. Det är också lätt att hitta något litet fel med sitt val om man väl börjar fundera.

Vilken bok/vilka böcker tycker du skulle få dig att framstå i en bra dager?

5 kommentarer:

klok som en bok sa...

Haha, det var en rolig fråga:-) Jag har faktiskt inte en aning, och dessutom vill man ju inte bli sittande med samma bok jämt om man nu skulle dö mitt i läsningen, ta i trä!

Elina sa...

Hm. Mkt intressant fundering... Jag tänker mig också att vissa skulle tycka att jag kanske borde ha en snygg, trendig bok och tänker mer på dess yttre... Andra tycker nog att man bör ha en klassiker, Nobelspristagare eller sådär! (; (: Utländsk eller svensk författare? Finns det åsikter där tro..?

Syster Värst sa...

Skojig fråga!
Jag skulle inte vilja dö innan jag läst ut boken vilken det än var, men det är klart att det säkert skulle se bättre ut om den gav lite intellektuell glans. :-)
Helst skulle det vara en rolig bok, som man skrattar ihjäl sig av...

Snöfrid sa...

Det första som dök upp i mina tankar var Edgar Allan Poe. Så någon av hans novellsamlingar, kanske?
Haha rolig fråga. Den skulle man kunna diskutera länge! :)

Boktokig Eva Boström sa...

Klok som en bok: Haha, nej det kan ju bli lite långrandigt!

Elina: kanske man borde ha en svensk författare, när man nu är svensk eller så bordean inte det eftersom man vill visa att man kan se utanför sina gränser? ;)

Syster Värst: ja, det skulle vara det bästa sättet att dö! I ett skratt! Jag röstar för ditt förslag!

Snöfrid: absolut! Man kanske skulle ta upp den på nästa middagsbjudning!