söndag 1 maj 2011

Intervju med Steven Trolin

I egenskap som ambassadör för Mörkersdottir Förlag så har jag fått möjlighet att intervjua Steven Trolin som skrivit boken Spelsång och som håller på att skriva en ny bok. Det här är första gången som jag intervjuat en författare och det var väldigt spännande och det var inte det lättaste att fundera ut frågor. Här kommer intervjun:

När du skrev din bok kändes karaktärerna verkliga för dig eller förblev dom bokkaraktärer?

Karaktärerna i boken tog till viss del verklig form efter ett tag i skrivprocessen. Det uppstod en logik i historien som de följde, vilket innebar att det blev alltmer tydligt ifall mina idéer skulle förkastas eller kunde tas tillvara beroende på deras personligheter. Ibland kunde jag bli överraskad av det som hände men ofta visade det sig fullständigt motiverat då även bokkaraktärer kan ha en dålig dag :)

Är det någon karaktär i din bok som du själv är mer förtjust i? I så fall varför?

Om det är någon karaktär som står mig lite närmare så är det förmodligen Rufus. Han vandrar från en ganska mörk ton på gråskalan till en betydligt ljusare silverton om man ska tala i andra termer än ond vs god. Mikael är även han ganska sympatisk och Hans Ljung, som från början hade en betydligt mer humoristisk framtoning. Finner, när jag tänker efter, något jag gillar i de flesta karaktärerna vilket inte är så konstigt då de är stöpta långt ner i mitt undermedvetna (något som även kan vara lite skrämmande ur ett psykoanalytiskt perspektiv ;)

Har du någon text/del av text i boken som du känner dig speciellt nöjd med?

Varje del i boken har sin roll att spela och min förhoppning är att en tredje outtalad del ska uppstå i läsarens tankevärld som något läsaren skapar själv. Därför måste jag se boken som en helhet där varje del har lika stor betydelse. Jag har dock jobbat en hel del med att skära i "adjektivfläsket" för att få flyt i texten och det är jag nöjd med.

Läser du själv många böcker? Finns det någon bok som du läst den senaste tiden som du skulle vilja tipsa om? Vad är det som du tycker om med den?

Är periodare när det gäller böcker. Just nu håller jag på att läsa andra boken, A Clash of Kings i A Song of Ice and Fire serien av Georg R.R Martin. Böckerna är bland det bästa jag läst när det gäller Fantasy. Persongalleriet är makalöst och intrigerna är genomarbetade och dramatiska, Georg R.R Martin har skänkt en ny betydelse till uttrycket "kill your darlings" ;) För några veckor sedan startade HBO sin serie A Game of Thrones som är baserad på första boken i serien vilken jag varmt kan rekommendera (både bok och tv-serie). Jag gillar även Cormac Mccarthy som är helt sagolikt bra, framför allt språkligt.

"War was always here. Before man was, war waited for him. The ultimate trade awaiting its ultimate practitioner."
— Cormac McCarthy (Blood Meridian: Or the Evening Redness in the West)

3 kommentarer:

franziengland sa...

Vad kul att få veta lite mer om vad ditt ambassadörsskap innebär!

Boktokig Eva Boström sa...

franziengland: Vi får väl se vad mer spännande som dyker upp. ;)

franziengland sa...

Mmmm :) .