måndag 16 maj 2011

Dagens fundering: Pocket eller inbunden?

Jag har alltid varit en älskare av inbundna böcker. Pocketböcker har varit okej att läsa, men det har varit de inbundna som jag velat ha i bokhyllan och även dessa som jag helst velat läsa också. Men något har börjat ändras. Numera kommer jag på mig själv med att tycka att det går lika bra att läsa pocketböcker. I vissa sammanhang gillar jag till och med pocketböcker bättre. För i handväskan föredrar jag att ha en pocketbok eftersom den är lättare och smidigare. I bokhyllan tar ju pocketböckerna mindre plats! Men estetiskt då? Är pocketböcker lika fina som inbundna? Förr tyckte jag att inbundna var mycket finare. Tyckte inte alls det var fint med pocketböcker. Numera tycker jag inte det är fult med pocketböcker i bokhyllan. Det kan vara fint på sitt sätt. Men jag tror nog att jag tycker att det är finast i alla fall med inbundna. Eller så kanske det inte spelar så stor roll längre? Hm... det tål att funderas över!

Hur är ditt förhållande till inbundna böcker och pocketböcker? Föredrar du den ena framför den andra? Har det alltid varit så? Har det ändrats? Berätta, berätta, berätta! :)

17 kommentarer:

Pockethexan sa...

Klart pocket e bäst!
För du beskriver det så bra de är smidiga(=inte tunga att hålla i) att ta med sig o tar mindre plast i bokhyllan, kostar oftast mindre o man kan ge dem till en ny läsare när man är klar så att man sprider läsglädje. Hm, jag tycker att jag känner igen något här....ja det låter precis som min bokring "Pockethexorna på utflykt" där man just gör det jag beskrev, sprider läsglädje el. varnar för bottennapp!

Kramis ifrån Pockethexan själv som längtar efter att få höra vad den Boktokigapockethexan kommer att säga om sin "hexpocket"...

PS:ses vi på torsd.?DS

Karin sa...

Jag är ganska enig med dig! Dock, bästa anledningen för mig att köpa pocket är 1) jag tillåter mig att vika hundöron 2) jag ger dem vidare till vem som helst utan att blinka. Med inbundna böcker är jag mer restriktiv. Ja uppskattar inbundna böcker för dem kan man ställa som ett L när man ligger på sidan och läser. Och jag tycker att det är finare och skönare (större text) med inbundet. Jag sparar bra pocketböcker till semestern! Då ska de vara lätta att ta med. Och kunna glömmas kvar på orten.

Desirée sa...

Håller med dig i allt faktiskt :)

Gittan sa...

Har alltid gillat inbundna böcker men jag har mer och mer övergått till pocketformat. Lättare att ta med, lättare att hålla i, kan hålla i den i en hand - nackdelen är att textstorleken ofta är väldigt liten eller är det så att åldern gör sig påmind ;)

Ango sa...

Jag har alltid föredragit pocket. De är mycket smidigare än inbundna. Danska band funkar bra också. Eftersom jag aldrig sparar mina lästa böcker, så behöver jag inte bry mig om hur det kommer "se ut" i bokhyllan heller.

Vargnatt sa...

För och främst rent utseendemässigt föredrar jag inbundna, tycker det ser snyggare ut i bokhyllan :). Men visst går pocket bra att läsa också, men det är väldigt sällan jag köper pocketböcker, det blir mest inbundna :)

Ariel sa...

Jag har alltid föredragit inbundna böcker i bokhyllan, men har kommit på att pocketböcker har en estetisk fördel - de är (nästan) alltid lika stora.

Amy sa...

Jag föredrar pocket eftersom de är smidigare, tar mindre plats i bokhyllan och är billigare. På senare år har omslagen blivit snyggare oxå så det blir snyggt i bokhyllan ändå!!

Evalinn sa...

I like pocket, jag blir helt matt av att läsa en tjock-bok, men ibland måste man ju eftersom de inte alltid finns i pocket (inte alltid när man vill). Och böcker är alltid fina i min värld, eftersom de är magiska! :-)

Anonym sa...

Instämmer helt i det du skriver. Inbundna är bäst, men inställningen till pocket blir bara mer och mer positiv.
Måste dock säga att jag efter att ha flyttat till England VERKLIGEN uppskattar våra inbundna böcker på biblioteken. TROTS att de är TUNGA att släpa runt på i världen. Här är 99% av alla barnböcker på bibliotekets barnavdelning (ej bilderböcker) pocket. Jag tycker det ser tråkigt ut i hyllorna och tycker det är trist att barnen inte också får ta del av inbundna böcker. Känns verkligen mycket mer kvalité med våra svenska biblioteksböcker!
Ingrid

Annika sa...

För ett år sedan skulle jag tvärsäkert ha svarat inbundna böcker men nu har jag ändrat mig lite. När jag är på biblioteket lånar jag alltid i första hand inbundna böcker för jag tycker att de är lättare att läsa. När jag köper böcker är det alltid pocket jag siktar in mig på i första hand då de är billigare och i dag har jag huvudsakligen pocketböcker i min bokhylla.Och det stör mig inte det minsta!

Jag har nog helt enkelt lärt mig att uppskatta pocketboken mer nu än vad jag gjorde tidigare.

Syster Värst sa...

Jag tycker som du, att inbundna gör sig bättre i bokhyllan, men pocketböckerna är så mycket enklare att ha med och man behöver inte vara så rädd om dem. Pocketböckerna har blivit snyggare på senare år också, som Amy skriver ovan.
Något som retar mig mer är nog när ett förlag börjar ge ut böcker av en författare och har en viss stil på omslaget och så plötsligt efter tre-fyra böcker byter man stil. Detta har hänt mig med böcker av t.ex. Karin Wahlberg och Boris Akunin.

klok som en bok sa...

Nuförtiden föredrar jag helt klart pocket, om jag ska köpa och äga. Men jag försöker låna det mesta på bibblan och de är det oftast inbundna.

Västmanländskan sa...

Pocket är det bästa att ha med sig. Lätt och smidigt. En del är ju väldigt fina dassutom. Men helst av allt vill jag ju ha inbundet i bokhyllan. Speciellt av författare jag gillar och serier jag samlar på.

Boktokig Eva Boström sa...

pockethexan: Den är snart utläst. :) ja, vi ses på torsdag!

Karin: Bra anledningar!!!

My Myself and I: Så trevligt!

Gittan: Du har rätt om textstorleken. Och det lär ju inte bli lättare med åren. var med i en bokcirkel som biblioteket anordnade och där var det några äldre damer som hade svårt att läsa pocketböcker just pga av det.

Ango: En dag kanske jag också blir som dig. och lyckas göra mig av med alla mina lästa böcker. men än är det långt kvar!

Vargnatt: Ja, det är fint med inbundna.

Ariel: Det har du rätt i. Hmm...Det är en stor fördel!

Amy: POcketböcker har många fördelar.

Ylva sa...

Jag har alltid föredragit inbundna böcker men har som du på senare tid även börjat köpa pocketböcker. Dels för att de tar mindre plats, men även för att de är billigare. Nackdelen är att texten är mindre. Jag gör så att mina favoritförfattare köper jag alltid inbundna böcker av andra kan jag lika gärna köpa pocketvarianten. MEN jag skulle aldrig kunna slänga eller ge bort en bok. (såvida jag inte köpt den som present) Inte ens en pocket. Inte av snålhet utan för att jag ÄLSKAR böcker ;))

Boktokig Eva Boström sa...

Ylva: Det skulle inte jag heller kunna göra!!!