onsdag 16 februari 2011

Dagens fundering -romanfigur?

Jag har fått frågan vilken romanfigur som jag skulle vilja vara. Det står helt still i huvudet på mig. Jag kommer på flera romanfigurer som jag inte vill vara, men en som jag VILL vara är svårare. Man vill ju helst vara någon som har bra karaktärsdrag, någon man ser upp till... Eller så bara någon som är rik och snygg och bekymmerslös! ;) Men varför är det så svårt att komma på en romanfigur som man vill vara? Kanske är det inte så konstigt när man tittar igenom sin boklista. Jag vill ju inte vara någon som har det svårt, psykiskt sjuk eller som blir mördad. Jag vill inte vara någon som är otrogen, skiljer sig eller förlorar sitt barn. Jag vill inte heller vara någon som är inblandad i massor med faror, blir slagen eller måste fly.

Vet ni vem ni vill vara? Tycker ni att det är svårt att veta?

8 kommentarer:

franziengland sa...

Jag förstår verkligen att du tycker det var en svår fråga! Jag är så tråkigt realistisk och fantiserar aldrig iväg på det sättet, så jag hade inte kommit på något, men tycker du ska svara Pippi Långstrump. Vem vill inte vara en stark tjej som respekteras av både killar och tjejer, som vågar pröva nya saker utan att bry sig för mycket när det inte faller i god jord utan tar nya tag, som är stark både fysiskt och psykiskt. En tjej som har en intuitiv känsla för vad som är rätt och fel och som verkligen visar sina vänner att hon tycker om dem. Fast det klart, hon kanske inte är en romanfigur...

mimmimarie sa...

Verkligen svårt att hitta någon som passar alla kriterier. Det är nog ändå bäst att vara sig själv.

Boktagen sa...

Jag tycker också det är supersvårt. Helst vill jag ju vara en äldre man som röker pipa och löser mysterium. Men jag vill ju inte vara missbrukare och allmänt superdryg. Svårt!

Syster Värst sa...

Jättesvår (men intressant) fråga! Romanfigurer genomgår ofta någon form av utvecklingsfas och det är ju mestadels rätt jobbigt, men det är klart att det hade varit roligt att vara en person som är intelligent och klarsynt (som t.ex. Mickel i Lloyd Alexanders trilogi om Västmark) eller riktigt bra på något som Worrals (pilot i W.E.Johns Worralsböcker). Jag trivs nog trots allt bäst som läsare! :-)

Vera sa...

Tja, Mercedes Thompson tycker jag är rätt cool, men om jag vill vara en karaktär? Njae - jag är rätt bra på att vara mig själv :D

Boktokig Eva Boström sa...

franziengland: Ja, Pippi Långstrump är en bra och fantastisk förebild på så sätt... men jag tror ändå inte att jag skulle vilja vara henne. Jag vill t ex inte bo ensam i ett hus. Du ser... Jag är alldeles för kräsen i mina val och ändå så tycker jag inte att mitt liv är perfekt. Konstigt det där. :)

mimmimarie: Javisst är det svårt!

boktagen: Ja, de har alltid något som gör att man inte vill välja dem!

Syster Värst: Det gör nog jag med!

Magnolia: Det är nog så det är, även om man ibland kan vilja (rent allmänt) vara någon annan.

Lisa H sa...

Lätt! Vem som helst i Saltkråkan!

Dock inte pga karaktärernas egenskaper utan mest pga omgivningarna med den vackra naturen inpå knuten. Heeelt lovely enligt mig! :)

Boktokig Eva Boström sa...

Lisa H: Det var en bra anledning!