måndag 17 januari 2011

Dagens fundering: Sitt eget namn?

För första gången när jag läst en bok så har jag sett mitt efternamn (som jag hade innan jag gifte mig) som efternamn till en av karaktärerna. Jag måste säga att det kändes underligt. Varje gång jag läste efternamnet hajade jag till. "Men, det är ju mitt efternamn!", tänkte jag eller något liknande. Mitt efternamn är inte direkt ovanligt, men jag har ändå aldrig sett det med som namn i någon bok. Mitt förnamn har jag sett flera gånger och det reagerar jag inte på. Så det måste ju vara att jag är så ovan att se mitt efternamn. Eller är efternamn mera speciellt?

Har du sett ditt efternamn som efternamn till någon karaktär? Hur reagerade du (om du sett det)?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Då jag har ett mycket ovanligt efternamn, och alla som heter så är släkt eller ingift släkt med mig skulle jag nog bli lite upprörd om en fiktiv person plötsligt hette så!

Anonym sa...

Jag instämmer med fullbokhylla här :) Så jag har aldrig upplevt det.

Ingrid sa...

Nej, det har jag aldrig upplevt. Jag tror inte det har med för- eller efternamn att göra utan är kopplat till hur vanligt namnet är. Har man ett ovanligt namn är man automatiskt van vid det och har man ett vanligt namn har man hela livet träffat och varit i kontakt med det namnet i andra sammanhang, så att det inte enbart är personligt. Så tror jag :) .

Josefin -Happy Days- (tävlingar pågår) sa...

Nej det har jag inte o det skulle kännas väldigt olustigt om jag gjorde. Detta iom att jag har ett släktnamn och vi är bara en liten klick som heter som jag, därför skulle jag nog nästan surna till om någon snodde det. ;-)

Hanneles bokparadis sa...

jag har så sällsynt namn :)

Västmanländskan sa...

Samma här, så det hade varit riktigt konstigt.

Anonym sa...

Mitt efternamn (som gift) är vi inte många som har i Sverige så jag skulle bli mycket förvånad om det dök upp i någon bok. Även i namnets "hemland" är det ovanligt. För många år sen fick jag faktiskt en fråga om vårt efternamn fick användas på en tv-karaktär, men då sa jag nej.

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Då jag har ett ganska rejält svenskt namn och helst inte läser svenska böcker så har det nog aldrig hänt. Har det det har jag inte tänkt på det.

Boktokig Eva Boström sa...

Oj, vad många av er som har ovanliga efternamn!!! Jag länner mig nästan lite ovanlig som har ett vanligt efternamn! ;)

Miss E: du är den enda i den här samlingen, förrutom mig, som har ett vanligt namn och så läser du inte svenska böcker. Du får nästan göra det, så jag får veta hur du reagerar om du ser ditt namn. ;)

Lisa sa...

Här är en till som har ett ovanligt efternamn! Har aldrig sett det i tryck i en bok.

Boktokig Eva Boström sa...

Lisa H: Du också! Nu tror jag alla har ovanliga efternamn! Hur går det till?