måndag 18 oktober 2010

Dagens fundering: Hur många böcker?

Jag läste hos en bloggare att en författare som heter Nils Bergman har 6000 böcker i sin samling. Han tycker att det är absolut max. Jag satt länge och funderade över hur mycket plats 6000 böcker tar. Hur stort hus har man om man har 6000 böcker? Vad skulle jag tycka var max antal böcker? Hur många böcker har jag själv i mina bokhyllor? Jag har än inte kommit till den gräns för maximalt antal böcker, men jag är nog rätt nära. Därför ser jag till att göra mig av med lite böcker då och då. Det är inte riktigt principen en in och en ut, men jag behåller bara de som jag tycker absolut bäst om.

Jag tänker ta och räkna mina böcker. Så här är en liten utmaning för er:
Räkna dina böcker och berätta hur många böcker har du hemma?
Så får du gärna tala om hur många böcker som du tycker du är max?

14 kommentarer:

Malin sa...

Jag har 820 böcker hemma. Jag vet inte var min smärtgräns är, men jag är inte där ännu i alla fall =D

Evalinn sa...

Intressant fråga! Om man bor två personer på 27 kvm, en bibliofil och en filmfantast, då gäller det att sålla. Om man dessutom har flyttat extremt mycket tidigare, då har man redan vanan inne att sålla...

Titti sa...

Åh nej jag tänker inte räkna mina böcker. Det skulle ta alldeles för lång tid! ;-)

Pia sa...

Jag vet inte hur många böcker som vi har i bokhyllorna här hemma men det är en hel del i alla fall.

Vi har ett litet rum som vi stilfullt nog kallar "Biblioteket" :-). Där har vi har flertalet bokhyllor. Min begränsning av max antal böcker är när nyinköpta böcker inte får plats i bokhyllorna. Då gör jag en räd och rensar ut gamla böcker och lämnar dom vidare till Brödet och fiskarna eller dotterns skolbibliotek.

Boklusen sa...

Ojdå. Det får jag återkomma med... Jag känner att det inte bara handlar om att ha många böcker utan också rätt böcker. Jag har inte kvar böcker i all evighet som jag känner att jag aldrig mer kommer att läsa. De kan jag ibland ge bort till någon annan som vill läsa.

klok som en bok sa...

Intressant, ska räkna när jag hinner! Jag gjorde en stor utrensning för inte så länge sedan och det var så skönt:-) Jag vill inte samla på mig för mycket, har också flyttat mycket hela mitt liv och då blir man bra på att rensa. Men den dagen jag köper hus kommer jag nog börja samla på mig en del...

Snöfrid sa...

Jag är ju så jobbig så jag för tabell över mina böcker ;) den är dock på min laptop... men om jag minns rätt är det mellan 950 och 1000 böcker nu.
Gräns vet jag inte om jag tycker det finns nån. Visst, jag börjar få ont om plats men så bor jag fortfarande hemma också. Jag anser nog att man aldrig kan få för många böcker!

Karin Berg/enbokcirkelföralla.se sa...

Hej
Du vann två biljetter till yourlifeeventet. Jag ger dem ditt namn, så står du på deras lista. Bara för dig att gå dit! Grattis!

Nathalie sa...

Jag gör som du, behåller bara det absokut bästa. Resten ger jag till vänner så fort jag läst ut dom. Även roligt att kunna diskutera boken med någon annan :)

Dock skulle det bli ett jäkla projekt att räkna mina böcker då dom är många och utspridda i tre olika hyllor..

Lyrans Noblesser sa...

Jag har c:a 850 skönlitterära romaner i mina bokhyllor. Dessutom har jag en hel del facklitt och dottern har massor av barnböcker. Vi håller på att renovera ett litet hus vi har på gården som får bli bibliotek i framtiden :-)

Anonym sa...

Det blev ett helt inlägg av din fråga :)

http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/10/21/hur-manga-ar-for-manga/

Boktokig Eva Boström sa...

Vad kul att så många har svarat!

Jag har räknat mina böcker med. Fast jag begränsade det till vuxenböckerna. Jag har ca 800 böcker (inklusive kokböcker, ordböcker och lexikon). Jag har inte räknat alla mina skolböcker och kurslitteratur. Barn-böcker och bilderböckerna har jag inte heller räknat. Och de är många. Jag får återkomma med dem.

Hanneles bok-paradis sa...

jo, det läste du hos mej..

Boktokig Eva Boström sa...

Vad bra att jag fick veta det! :)