måndag 11 oktober 2010

Dagens fundering - Barnböcker

I mina ögon är det lika fint att vara barnboksförfattare som att skriva böcker för vuxna. Ibland kan jag till och med tycka att de som skriver barnböcker har ett tuffare jobb och därför är lite duktigare än de som skriver vuxenböcker. Speciellt när de tillfredställer både barn och vuxna på samma gång. Jag hyser den djupaste beundran för alla barnboksförfattare! Utan alla dessa fantastiska barnböcker av de lika fantastiska barnboksföfattarna så tvivlar jag på att jag hade varit så boktokig som jag är idag. Det gör mig alldeles kall att tänka att dessa böcker inte skulle ha funnits! Så... det är definitivt minst lika fint i mina ögon att vara barnbopksförfattare!

Vad har du för syn på barnböcker och barnboksförfattare?

5 kommentarer:

Annica sa...

Jag håller med dig! Det kan inte vara lätt att vara barnboksförfattare.
Det krävs nog mer av en om man skriver för barn för det är ju som du säger de ska tillfredsställa både barn och vuxna. De ska få ihop en bok som en förälder tycker om att läsa och ett barn tycker om att höra. De ska göra både vuxna och barn intresserade av sina böcker, kan inte vara lätt i alla lägen.

BokMamma sa...

Kan inte annat än hålla med. Synd att inte fler vuxna läser barnböcker. De går miste om många fantastiska böcker.

Anonym sa...

Jag tycker också nästan att det är mer imponerande att lyckas som barnboksförfattare. Barn är mer kritiska, tycker de inte om en bok så struntar de helt enkelt i den. That's it. De gör inte som vuxna och fortsätter läsa "för att se om det blir bättre". Plus att en älskad barnbok faktiskt ofta blir läst om och om igen.

Anonym sa...

Jag håller också med, visst måste det vara en större utmaning att skriva för barn, som liksom Tidningsida säger egentligen är mer kritiska än vuxna och också eftersom man inte kan skriva vad som helst. Barn är ju mer lättpåverkade än vuxna och samtidigt ska de bli underhållna. Det är ju i barndomen de flesta av oss fastnar för böcker, jag vet inte var jag hade varit idag utan Eva Ibbotson och Astrid Lindgren. Förmodligen inte en sådan bokmal, i alla fall!

Emmas Bokhylla sa...

Jag haller med dig! Jag har sa svart for folk som har attityden "men, det ar ju en bok for baaaarn, och du har ju inga! (ergo: "varfor bryr du dig?")". Jag blir sa trott!

Att en historia kan vara minst lika underbar, underhallande och tilltalande for vuxna borde fler manniskor tanka pa! Att en del ocksa gor skillnad pa forfattare efter vilka de skriver for, det gor mig ocksa arg! Det ar manga, manga bocker som jag laste nar jag var liten sopm ha paverkat mig for livet!

T.ex. min inredningsstil ar starkt paverkad av Sven Norqvists Pettson och Finus! ;-)