måndag 27 september 2010

Dagens fundering - Omgiven av böcker

Jag läste hos en annan bloggare om att i hennes barndomshem var det fullt av böckerna i bokhyllorna när hon växte upp. Likadant var det för mig. Det fanns en bokhylla i vardagsrummet med lexikon, uppslagsböcker och en och annan skönlitterär bok. Så fanns det även en stor bokhylla i mina föräldrars sovrum. Även denna full med böcker.

Jag tycker det är härligt med hem där det finns mycket böcker. Jag är stolt över att ha ett sådant hem själv. Mina barn omges av både barnböcker och vuxenböcker i flera bokhyllor placerade på olika platser i hemmet. Det känns som en rikedom! Jag mår bra av att ha många böcker kring mig och jag hoppas att även mina barn ska få känna denna lycka.




För min del så tror jag definitivt att mina föräldrars bokfyllda hem har påverkat hur mitt hem ser ut. Jag har fått en förebild, som jag strävar efter. Men naturligtvis är det inte bara det som gör att jag har mycket böcker. Förrutom mammas läsintresse har jag t ex ärvt pappas samlarsinne också. Han samlade på saker som kunde vara bra att ha för att reparera t ex bilar. Jag samlar på böcker. ;)

Hur är det hemma hos dig? Hur var det när du växte upp? Fanns det många böcker hemma? Tror du att det har påverkat dig (vare sig det fanns mycket böcker eller inte)?

5 kommentarer:

Marias bokliv sa...

Det är samma sak hemma hos mig... och jag växte upp omgiven av böcker men viktigt tror jag också det är att se att de används? Hörde Torgny Karnstedt berätta om hur hans dotter hade frågat honom varför han hade så många böcker när han aldrig läser...

Anonym sa...

Vi hade böcker överallt, och ännu fler fanns det hos mormor och morfar, där fick man nästan inte plats själv! Självklart har det påverkat mig, men jag tror som Maria ovan att det som påverkat mig mest är att jag haft så många läsare runt mig. Jag har upplevt böckerna som något som används a-l-l-t-i-d, inte bara står i hyllan!

Lotta- hyllan sa...

Jag hade väldigt mycket böcker när jag växte upp, barnböcker och ungdomsböcker. Mina föräldrar hade inte mer än några hyllplan i en bokhylla. Mamma läste sällan böcker och pappa läste mest deckare, men de uppmuntrade alltid läsning och gav oss många böcker. Jag är dessutom uppvuxen med bokbuss som hade sin hållplats alldeles utanför mitt hus... ahhh vilken lycka det var :-)

Lisa H sa...

Mina bokgener kommer nog från mormor och morfar (främst morfar!). Hos dem fanns det en stor bokhylla som jag alltid stod och tittade på och bläddrade bland böckerna.

Men hemma hos min familj var det mycket dåligt på bokfronten.. Däremot en massa LP/CD-skivor i hyllorna! :)
Men mamma var alltid med i en massa barnbokklubbar för min skull, så på det sättet har jag alltid haft mina egna böcker omkring mig :)

Fröken S sa...

I mitt barndomshem har böcker alltid spelat stor roll och mitt bokintresse kommer definitivt från min mamma som alltid plöjt böcker. Jag minns att jag satt framför bokhyllorna och tryckte på böckerna. Fick dessutom gå på äventyr på biblioteket när jag blev äldre och var med i en bokklubb.

Nu i vuxen ålder har jag äntligen ett helt rum för mina böcker och samlingen blir inte mindre! Älskar att sitta och titta på böcker och pilla och bläddra i dem. Det är en trygghet för mig att ha böcker i närheten.