tisdag 11 maj 2010

Dagens fundering - När är en bok som bäst?

När är en bok som bäst? Är det de där pirrande, förväntansfulla sekunderna innan man öppnar boken? Eller är det när man läst de första sidorna i boken och anar att detta kan bli en av de bästa böckerna man läst? Eller kanske är det när man läst halva boken och vet att man har mycket mer att se fram emot, men samtidigt har fått njuta en bra stund redan? Eller är det när man läser de sista sidorna och får svaren på frågan eller kanske plötsligt får nya frågor? Eller är det måntro när man stänger igen boken och tänker "Det var en av de bästa böcker jag läst"? Eller är det när man tänker på boken långt efter man läst den och känner den där varma känslan igen av att ha läst en riktigt bra bok? Ja, frågan är... När är en bok som bäst?

3 kommentarer:

Min plats i solen sa...

Egentligen är det kanske en blandning av alltihop, men för mig är nog en bok som bäst när jag har läst ut den och den lämnar mig med en känsla av att jag vill ha mer. En känsla av lycka men också av sorg. Lycka för att den var fantastiskt bra och sorg för att den är slut. Men också känslan av glädje över att den står där i min bokhylla och att jag kan återvända in i dess värld, läsa om den och återupptäcka dess magi precis när jag vill. :)

Kram Lotta

Helena sa...

Vilken svår fråga! Jag skulle nog säga att en bok är som allra bäst när man läst kanske en tredjedel och kan konstatera att det här, det kommer att bli en av de bästa böckerna jag läst. Då har man läst såpass mycket för att kunna hoppas på det samtidigt som man har det mesta av boken kvar. Å andra sidan är det fantastiskt att återvända till en riktigt bra bok för en omläsning också. Man vet vad man får men kan samtidigt uppleva nya saker under läsningen - som en återträff med en riktigt god och gammal vän...

klok som en bok sa...

Ja det var en bra fråga, har inget bra svar tyvärr:-) Det beror på... är nog det bästa jag kan komma med. När det gäller deckare är det nog när man är mitt uppe i dem, när det är spännande och man har en del kvar. Men ofta minns man inte dem så långt efter. Andra böcker, romaner kan man ju minnas långt efter och minnas känslan när man läste dem.