"Mozartkulor"
Mjuk nougat
Mandelmassa
Mörk choklad eller vit choklad eller apelsinchoklad
Dela nougaten i små fyrkantiga bitar (1,5 x 1,5 cm) och rulla till kulor. Dela mandelmassan i bitar och platta ut dessa och lägg runt nougatbitarna. Smält den mörka chokladen. Doppa därefter bollarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.
Limekola
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 lime
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller ett kulprov: Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Smaksätt med lime. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
Knäck
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel
Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov. Häll i den hackade mandeln lite i varje knäckform. Fyll i smeten i knäckformarna. Låt dem svalna och förvara kallt.
1 kommentar:
Du råkar inte köpa receptböckerna med Aftonbladet? ;) Kände igen recepten.
Mozartkulor har jag faktiskt tänkt baka! Jag tycker väl egentligen inte det är så typiskt för jul, men gott är det i alla fall. Ska bara ta mig till affären och köpa mandelmassa och nougat...
Skicka en kommentar