tisdag 6 oktober 2009

Dagens fundering - Träffa författare

På bokcirkeln i lördags så pratade vi lite om vikten av att träffa författare. Att mötet med en författare kan få en att läsa en bok som man annars inte skulle ha läst, eller som övertygar en om att ge författaren en ny chans fast man avfärdat författaren efter en läst bok. Jag har själv haft två speciella positiva författarmöten. Nu menar jag inte att jag pratat med författarna, utan att jag lyssnat till dem när de hållit ett föredrag och läst ur sin bok. En av dessa var Elsie Johansson. När hon pratade om sina böcker och läste högt ur en av dem så ville jag direkt läsa hennes böcker. Det var så mysigt att lyssna till henne - så det blev en ljudbok för mig. Ett annat inspirerande författarföredrag var faktiskt Håkan Nesser. Han läser också väldigt bra sina egna böcker tycker jag.

Men visst kan det även bli tvärtom, att man inte blir sugen på att läsa en bok efter att ha hört en författare. Så är det för mig med Jan Guillo. Jag vet att det är många som tycker att hans böcker är bra, men jag kan inte med karln! Så blir jag inte lämnad utan någon annan bok att läsa än hans så kommer det troligen att ta väääääldigt länge innan jag läser hans böcker.

Vilka författarmöten och du haft och vad har de gett dig?

4 kommentarer:

cecce sa...

Vi hade en del författarmöten när jag läste litteraturvetenskap under min utbildning.
I denna sena timme kan jag dock inte komma på vad de hette...
Däremot vet jag att det var positiva möten som väckte läslust och inspiration.

Ha en trevlig kväll/C

Mysan sa...

Svar: Suupergott :)

Unknown sa...

Visst kan det vara dubbelt. Ibland är det intressant att läsa en bok av någon okänd så att inte personen bakom påverkar läsandet. ¨

Jag håller med om att personen Jan Guillou har fått mig att inte klara av böckerna han skrivit. Fast jag vill hemskt gärna läsa Arn.....

Maria sa...

Jag ler lite när jag läser detta inlägg, för jag tror att just Jan Guillous personlighet ibland sätter käppar i hjulet för honom. Han är ju trots allt en skicklig författare.

Jag var på en författarträff igår. Lyssnade på när man diskuterade chicklitt på Kulturhuset. Mats Strandberg var författarrepresentant. Väldigt roligt och inspirerande var det.