lördag 29 augusti 2009

Dagens fundering - Verklighetsflykt

Ibland är läsandet en verklighetsflykt. Man slipper tänka på något jobbigt. När man är ute efter en verklighetsflykt vill man ha något lättsmält, något som inte väcker en massa tankar. Något som man kan läsa utan att fundera själv. Man vill bara hänga med på färden tills boken är slut. Det spelar ingen roll att man inte kommer ihåg boken efteråt. Den nytta som boken har gjort när man läser den är lika viktig som en bok som skapar tankar efteråt. Böcker som man läser för verklighetsflykt är som balsam för själen! Så visst är det viktigt att det finns en mångfald av olika typer av böcker!

Vad tycker du? Hur tänker du?

3 kommentarer:

Annika sa...

Jag håller med. Böcker och läsning har många gånger räddat mig från att gräva ned mig alltför mycket i problem eller jobbiga saker som har hänt i mitt liv. Böcker inbjuder till en verklighetsflykt som i alla fall jag värdesätter högt.

Fia sa...

Jag är för verklighetsflykt. Tycker verkligheten jag lever i är rätt så ointressant och oromantisk, därför söker jag mig till andra världar, magi, spännande människor, romantiska historier, etc etc.

Rondine sa...

Jag följer tankegången, men allt läsande(i alla fall skönlitteratur)
är väl en sorts verklighetsflykt?
När jag läser, vill jag vara i fred. Läser helst hemma, företrädesvis i sovrummet och gärna dagtid (m.a.o helger).
Då ÄR jag i berättelsen och blir lite irriterad om någon stör mig.
Sedan kan man ju känna olika inför olika sorts historier.
Om jag t.ex lånat 6-7 böcker på biblioteket, tar jag inte vilken som helst ur högen och börjar med den, utan väljer noggrannt ut en.
Har faktiskt inte reflekterat så mycket över varför jag gör så, men antar att det har att göra med humör, sinnesstämning o.s.v.
D.v.s vilken bok som passar mig just då och det var väl ungefär så du menade?
Olika böcker gör olika avtryck förstås, vissa minns man väl och andra passerar obemärkt.