onsdag 5 augusti 2009

Dagens fundering - Sommarböcker

Vissa böcker ger mig sommarkänsla på en gång. Jag har funderat över hur det kommer sig. Bara för en bok utspelar sig i sommarmiljö är det inte självklart att jag får sån där mysig sommarkänsla. Ibland kan det ju ha att göra med att man besökt en ort på sommaren och haft det så mysigt. När jag läser Jungstedts böcker är det nog så. Jag påminns om mitt supermysiga Gotlandsbesök. Eller när jag lyssnar på ljudbok som Torsten Wahlund läst in, för då påminns jag om utlandssemester som jag gjort på sommaren. Andra böcker kan påminna om något annat som ger mig sommarkänsla, som t ex om en bok utspelar sig i England så påminner det mig om Morden i midsommer, som i sin tur ger mig sommarkänsla. Eller så kan det vara så att när jag läst en bok har jag haft en sådan mysig sommarlässtund att det överför sommarkänsla till andra böcker av samma författare.

Vilka böcker ger er sommarkänsla och varför?

3 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Kristin Lavransdotter ger mig alltid sommarkänsla. Förmodligen för att det är den enda bok som jag sin helhet faktiskt läst i en hängmatta.

Maria sa...

Jag har exakt samma känsla när det gäller Mari Jungstedt. De böckerna ska läsas på sommaren!

Faktum är att deckare över huvud taget är så förknippat med sommarmånaderna. Det är ju även då som tv passar på att visa "Morden i Midsomer" och Agatha Christie.

Om inte annat så slår jag ett slag för pocketboken på sommaren. Det är så behändigt att ha med sig överallt!

Amoroso sa...

Thoreaus bok Walden, handlar om när författaren sätter sig i en enslig stuga i skogen och försöker livnära sig genom att leva enkelt. Sommarläsning därför att den skakar, ifrågasätter varför vi lever som vi gör idag och varför tempot är så högt.