tisdag 30 juni 2009

Dagens fundering - Boktips ur skönlitterära böcker

När jag läste Jacobsens Passageraren så blev jag så sugen på att läsa en bok som varit läänge i min bokhylla. Huvudpersonens fru njöt av boken Tre män och en båt och skrattade så gott när hon läste den. Hon hade läst den många gånger. Jag tänkte att om författaren skriver så varmt om boken så kanske jag också kommer att tycka om den. Så då fick boken hamna i en liten hög som jag gjort i ordning. Jag ångrar mig verkligen inte!!!

Har ni varit med om det någon gång? Har ni läst om en annan skönlitterär bok i en skönlitterär bok och tänkt - Den måste jag läsa? Vilken i så fall? Varför?

4 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Det har hänt många gånger. Jag minns att jag ville läsa serien Knoll och Tott, bara för att den nämns i Barnen i Bullerbyn. Jag började också läsa Shakespeare redan som 11-åring, eftersom barnen i de engelska barnböcker jag läste med så stor behållning (Huset Ardens gåta och andra Nesbit-böcker till exempel) gjorde detta.

Men det jag tänker mest på är att jag läste Dorian Grays porträtt (av Oscar Wilde) först efter att jag läst Maria Gripes Skugg-gömman, och blivit inspirerad. Den pocket-utgåva av DGP som jag äger har faktiskt till och med citat från Skugg-gömman på omslaget, för att locka till läsning.

Titti sa...

Oh jag massor av gånger! Jag får ständigt nya lästips genom böcker. Bleak House av Charles Dickens är ett exempel och som jag håller på att läsa nu. Jane Austens böcker förekommer i rätt många böcker och det är längesen jag läste henne så kommer definitivt att göra det inom en snar framtid. Walden av Henry David Thoreau brukar också nämnas och som jag blev sugen på att läsa. Det finns nog en hel del fler böcker som jag blivit sugen på att läsa genom andra böcker. Jag brukar skriva ner alla såna titlar i en skrivbok. Men jag har ju förstås inte skrivit från vilken bok jag fått tipset. Det kanske jag ska börja med...

Annika Estassy sa...

Någon bok som gett mig boktips minns jag inte, men däremot blev jag sugen på att läsa Harper Lees "To Kill a Mockingbird" när jag såg filmen om Truman Capote. Harper Lee var hans bardomsvän och i filmen arbetar hon just med den boken. Boken heter "Dödssynden" på svenska och jag har precis lånat den på biblan.

Boktokig Eva Boström sa...

Vad spännande att höra vilka böcker som insprerat er att läsa andra böcker! Det är kul när det blir så där!