måndag 6 april 2009

Dagens fundering - Läsa baksidestexten

Jag läser nästan aldrig baksidestexten på böcker innan jag ska läsa en bok. Det gör att jag blir överraskad när jag läser böcker. Ibland upptäcker jag att de handlar om något helt annat än jag trodde. Visst kan det ibland bli så att jag blir negativt överraskad eftersom jag trott att boken skulle handla om något som den inte gjorde, men för det mesta blir jag positivt överraskad. Baksidestexten läser jag nästan alltid efteråt. För det mesta är jag glad att jag läste den just efteråt. Jag tycker att baksidestexter ofta avslöjar för mycket om boken. Jag vill bli överraskad!

Hur gör ni? Läser ni baksidestexten? Vad tycker ni om den?

7 kommentarer:

Bai sa...

Eg er som deg. Eg liker heller ikkje å lese baksidetekstar, før eg er ferdig med bøkene. Det er ikkje sjeldan at eg har irritert meg over at forlaga har røpa for mykje. Eller at det er andre ting som er viktige i boka, enn det som står på baksida.

Ango sa...

Jag läser alltid baksidetexten. Jag kan inte välja att läsa en bok på andra kriterier än att jag vet vad den handlar om, dvs genom baksidetexten. Ok, om någon rekommenderar en bok då kan jag välja att köpa/låna den utan att ha läst baksidetexten, men då har jag ju ändå fått veta vad den handlar om genom personen som rekommenderar den.
Hur väljer du dina böcker om du inte läser baksidetexten? Går du på andras rekommendationer? Titeln (kan vara det som lockar mest ibland)? Omslaget (även här kan det ha en avgörande del)? Eller är det något annat som får dig att välja boken?

Kram
/Ango

Annika Estassy sa...

Även jag läser alltid baksidestexten! Men jag gör det bara en gång, när jag väljer boken. Sedan låter jag bli och då har jag hunnit glömma exakt vad som stod där så det blir ändå lite av en överraskning ändå.

Pia sa...

Jisses, självklart läser jag baksidestexten först! Både titel och omslag kan ju vara hur missvisande som helst.
Eftersom jag köper mycket av mina böcker vill jag veta vad jag köper.

boksnoken sa...

Jag är som Ango, läser alltid baksidestexten. Annars vet jag ju inte om det är en bok som intresserar mej eller inte :-).

Malin sa...

Baksidestexten kan ibland vara helt avgörande för om jag ska läsa boken eller ej. Men jag läser ALLTID baksidestexten

Sofie sa...

Även jag läer baksidetexten innan jag läser boken. Jag tycker det är tt bra sätt att komma in i stämningen i boken (om den är bra skriven). Om det är en bok jag bara MÅSTE ha behöver jag inte läsa texten på baksidan. Då räcker liksom bara intresset för boken till att starta ;) Glad påsk