lördag 4 april 2009

Dagens fundering - Betydelsen av bokens titel

Eftersom titeln på den senaste bok jag läste hade sån stor betydelse för min läsning, så kände jag att detta fick bli dagens ämne. Om ni läst recensionen av Hon älskade, så vet ni att jag fick förväntningar av titeln som jag inte kände att boken levde upp till. Jag har tidigare konstaterat att titeln är viktig för en bok. Den här gången så ledde titeln till att jag kom helt i ofas med en bok. Har ni varit med om det? Eller har ni kanske varit med om det motsatta. Att titeln har satt en god ton redan från början som gjort att boken blev ännu bättre bara för att författaren hade valt en bra titel? Hur stor betydelse har bokens titel egentligen? Har ni valt att inte läsa en bok på grund av att den har en viss titel? Eller har ni valt att läsa an bok just på grund av dess titel? Vad säger ni?

3 kommentarer:

Noémi sa...

Jag vet inte, förut hade titeln jättestor betydelse för mig, och jag valde böcker mest efter det. Men nu så... jag vet inte vad det är som fångar mig. Omslag är viktigare. Kanske en kombination av omslag och titel?
Det som ändå påverkar mig ganska mycket (alltså i den riktningen att jag inte vill läsa boken) är titlar som vill väcka uppmärksamhet, intetsägande titlar och titlar som består av ett enda ord.

Lilla O sa...

Jag tycker att titeln är viktig och gillar när man en bit in i boken får förklaringen till varför boken heter som den gör, t.ex. läste jag just "Sonat till Miriam" där det dröjer ett bra tag innan man får veta varför boken heter så. Det gillar jag.

Jag gillar lite konstiga titlar, köpte just "Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande" efersom jag gillade titeln!

Ango sa...

Titlar är ganska viktiga för mig, men inte jätteavgörande. Jag hittade en bok på en loppis som hette "De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem". Den underbar titel. Jag köpte boken direkt. Jag har inte läst den ännu, men ska ta tag i den snart. Vet faktiskt inte riktigt vad den handlar om, men jag vet flera som fastnat just för titeln.
Ibland läser man böcker där man inte riktigt förstår titeln trots att man läst ut boken, och ibland är titeln bara underbart underfundig.
Viktig är titeln som sagt, men inte så jätteviktig för mig (jag glömmer ofta titlarna ganska snabbt).