måndag 29 augusti 2011

Igelkottens elegans av Muriel Barbery

En av de saker som jag tyckte om med boken, var de filosofiska inslagen. Filosofi var ett ämne på gymnasiet som jag faktiskt med lätthet (för ovanlighetens skull) fick högsta betyg i. Detta för att det var något som föll sig lätt för mig och för att jag fann filosofi fascinerande. Den fascinationen gör också att jag lätt faller för böcker med filosofiska inslag. En annan sak som jag gillar i denna bok var hur Muriel Barbery beskrev saker och ting så man såg dem så tydligt framför sig. Som t ex när städerskan Manuela kommer på besök med sina bakverk och packar upp dem ur silkespapperet. Det är så härligt när det blir en sådan tydlig bild i huvudet.

Boken handlar om en portvakterska, Renée Michel. Hon är en smart kvinna som gärna läser böcker och som gillar att se på moderna filmer. Tyvärr är detta inte vad en portvakterska ska göra eller vara så hon döljer detta. Det handlar också om en mycket intelligent flicka, som tillhör en av de rika familjer som bor i huset. Hon gömmer också sin intelligens. Hon har bestämt sig för att begå självmord på sin 13-årsdag.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Igelkottens elegans
Författare: Muriel Barbery
Originaltitel: L'élégance du hérisson
Antal sidor: 347
Förlag: Sekwa förlag
ISBN: 9789197600378

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är en av de få 'utvalda' som ännu inte läst Igelkottens elegans. I början när jag hörde om den tänkte jag att jag kommer gilla starkt, men sedan har jag hört lite olika röster om den, och även om jag fortfarande tror jag kommer gilla har jag ännu inte tagit upp den. Men nu när vågen av recensioner och uppmärksamhet passerat känns det som att det kanske är dags snart.

Boktokig Eva Boström sa...

pahittadenojen: Det är svårt det där med böcker som "alla" andra läst och tyckt om och som man själv inte hunnit läsa. Ibland blir det inte av bara på grund av det. Ibland tar det bara lite längre tid. Hoppas du kommer att tycka om den!

Ylva sa...

Åh, jag har något att se fram emot! Har bytt till mig boken på bloggträffen och ska se filmen!