lördag 10 juli 2010

Midnattsmanifestet av David Whitley

Midnattsmanifestet är första delen i en spännande trologi. Jag sträckläste den och jag kan säga att när nästa del kommer så måste jag läsa den.

Boken handlar om staden Agora där det inte finns några pengar, men ett system med byteshandel där allt kan köpas och säljas. Har man inget kvar är man utstött och kallas "gäldenär". Det finns ingen välgörenhet eftersom inget ges utan att få något tillbaka. Man kan också handla med barn, fast då de fyller 12 år är det deras ägandedag och då är det fria och måste klara sig själva.

I bokens början har Mark fått gråpesten och svävar mellan liv och död. Han tror först att han dött, men det visar sig att han sålts av sin pappa till en läkare. I tornet, där läkaren bor hos sin morfar greven - Astrologen, så finns även Lily. Lily är en piga som blivit blivit 12 år för några månader sedan och som sålt sig som piga till greven. Mark fyller också 12 år under slottsvistelsen. Mark bor på slottet, fast i hemlighet. Greven får inte veta något. Men en dag klantar Mark till det så greven får veta det i alla fall. Greven skickar iväg doktorn. Eftersom Mark har ett kontrakt med doktorn (som han ordnat efter sin Ägandedag) så måste han följa med. Lily vill dock byta med honom. Hon är nyfiken på livet utanför tornet och trivs inte med slavgörat. Mark går med på att byta. Äntligen får Lily se mer av den spännande staden. Mark börjar en spännande tid som en slags lärling till Greven.

Betyg: +4 av 5
~-~-~-~--~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Midnattsmanifestet
Författare: David Whitley
Antal sidor: 379
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15794-3

Inga kommentarer: