måndag 7 november 2022

Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng

Det är en stark läsning som känns obehagligt nära. Det känns som att det kan hända. Att det inte är långt borta eller orimligt. Det gör att man ryser när man läser boken. En fantastisk dystopi med andra ord. 

Det påminner också om orimligheter som hänt i historien och händer idag. Barn som skiljs från sina föräldrar. Böcker som förbjuds och bränns för att de anses farliga. Människor som jagas för att de protesterar mot saker de tycker är fel och andra som blir rädda för att säga minsta lilla som kan uppfattas fel.

Boken handlar om ett USA där en kris har lett till införandet av strikta lagar. Allt för att värna om den amerikanska kulturen och se till att det är fred och välstånd. Det är Kina som man ger skulden för krisen och medborgare av asiatiskt ursprung får det tufft i samhället. Bird bor med sin pappa efter att hans mamma blivit tvungen att gå under jorden. Plötsligt en dag får Bird ett brev av sin mamma med en teckning av katter.

Ytterligare en sak som gör att boken är så bra är att relationerna är fint beskrivna, till exempel pappan och  Bird, Bird och hans vän och Bird och hans mamma.

Dessutom måste man ju älska hur biblioteken har en stor roll i berättelsen. Det gör ju att mitt boktokiga hjärta slår lite extra hårt.

Utgiven av @albertbonniersforlag


Inga kommentarer: