tisdag 24 juli 2018

Cosmo av Barbara & Harald Kjellström


När jag, som egentligen inte är så intresserad är fotboll, tycker att böckerna om Cosmo är spännande, då är det ett tecken på en bra bok. För den fotbollsintresserade ger den både igenkännelse och inspiration (kan jag tro), men den är så mycket mer än så. Den är dessutom en berättelse om vänskap, solidaritet, familj och kärlek. Det är det som gör den extra bra. Både Cosmo och Cosmo 2 slutar med en cliffhanger, som gör att man bara måste fortsätta läsa om honom.

Cosmo handlar om Cosmo som snart fyller 14 år. Han spelar i Västerängens BK och ser fram emot att spela i Gothia Cup. Men hur bra kommer de klara sig? Och ska han fortsätta spela för Västerängen eller ska han byta klubb. Hemma är det mycket bråk mellan föräldrarna. Cosmo oroar sig över att de kanske håller på att skilja sig. I skolan går det så där och pappa hotar med att han får sluta med fotbollen om han inte bättrar sig. Däremot händer det spännande saker på semestern till Kreta. Cosmo träffar Tvillingarna Lotta och Sofia. Han blir förtjust i Lotta, men känner hon som honom?

Cosmo 2 handlar om 14-årige Cosmo som älskar att spela fotboll. Han är bra på det också. Så bra att han blir erbjuden att följa med på Fotbollsförbundets träningsläger till Portugal. Men kommer hans mamma och pappa att ha råd att betala? Eller finns det något extrajobb som Cosmo skulle kunna ta för att tjäna ihop till pengarna själv? Och vad är det egentligen med hans mamma? Hon verkar annorlunda på något vis. Och ska Cosmos fotbollsfiende Marre följa med på lägret? Vill han i så fall verkligen åka? Och vad är det med Cosmos tjej Lotta? Hon skriver inte lika ofta till honom och använder inga Emojis. I skolan är det svårt att ägna sig åt skolarbetet och inte tänka på fotboll. Det är tur han får hjälp av sin klasskamrat Evil. Cosmo tycker att hon är viol som spelar bas i ett band. Men vad känner han egentligen för henne? Det är många tankar som trängs i Cosmos huvud. Men framför allt är det drömmar om fotboll som tar plats.

Dessutom måste jag ju berätta att det finns en bok om Evil också. Boken heter 
Evil. Det är innovativt och kul att författarna valt att berätta om båda karaktärerna i var sin bok/böcker under samma tidsperiod. Sådant ser jag mer av!

Passar från ca 12 år.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Cosmo
Författare: Barbara & Harald Kjellström
Serie: Cosmo & Evil
Antal sidor: 228
Förlag: Effektum
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789198178517
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: